Tarmen är ett fantastiskt organ

Tarmen är ett fantastiskt organ! Runt tarmen finns det längsgående och tvärsgående muskler som ser till att maten förs i rätt riktning samt sköljer igenom alla veck och tarmludd så att näring kan sugas upp av tarmen och nå blodbanan för att sedan vara byggstenar för kroppens alla celler.

Tja, näringsämnena sugs inte upp utan det sitter små pumpar, transportörer, som är specifika för alla olika näringsämnen i tarmluddets celler. T.ex. en av de effektivaste transportörerna är GLUT1. Den för in glukos till blodbanan då glukos är livsviktigt för hjärnan så måste en sådan funktion fungera effektivt. Inte undra på att man lägger på hullet bara man tittar på en glass.

Hundens muskellager runt tarmen är mycket tjockare än människans, därför tål hunden (oftast) att vassa benbitar kan slinka ner och även om benbitarna skadar själva tarmslemhinnan så är det ingen fara så länge det inte går hål på tarmen. Tarmslemhinnan reparerar sig mycket snabbt. Hundens tarm har också högre genomsläpplighet än människans tarm vilket man har sett i vetenskapliga studier på olika läkemedel.
Källa: AL Ungell, ÅK Sjöberg

Kommentarer inaktiverade.