HUNDKUNSKAP – Om mage och tarm, del 5

Innan jag går vidare med den fantastiska tunntarmen så ska jag avsluta magtarmkanalen med de sista delarna av tarmen: Blindtarmen (caecum), tjocktarmen (kolon) och ändtarmen (rectum).

Precis där tunntarmen övergår till tjocktarmen sitter blindtarmen. Den märker man knappt då den ser ut som början på tjocktarmen men om man tittar på den i mikroskop så ser man att just blindtarmen ser mer tunntarmslik ut. Blindtarmen har ingen funktion hos hund (inte heller hos människa). Blindtarmen är däremot jättestor och livsviktig för djur som är rena vegetarianer typ gnagare och hästar. Klövdjur har flera magar för att kunna bryta ner cellulosa.
När vi människor blir sjuka och måste ta bort blindtarmen så är det egentligen blindtarmens bihang (appendix) som tas bort. Det är en förtvinad bit av blindtarmen som inte finns hos hund.

Tjocktarmen har till uppgift att dels ta tillbaka vatten ut resterna efter matsmältningen och sedan smörja avföringen så att de går lätt att få ut ur tarmen. Här finns även massor med bakterier som hjälper till att bryta ner det sista resterna. I tjocktarmen bildas också K-vitamin som är viktigt för blodets förmåga att levra sig.

Ändtarmens enda funktion är att samla upp avföringen och sedan trycka ut den.

Kommentarer inaktiverade.