MDR1, vad är det?

Jag berättade tidigare om att näringsämnen tas upp av tarmen med hjälp av s.k. transportörer som pumpar in näringsämnen in i blodet. Det finns också transportörer som skyddar hunden/människan mot giftiga ämnen. Dessa transportörer pumpar tillbaka ämnen ut i tarmen igen innan dom hinner nå blodet. Du kanske har hört talas om MDR1? Det är just en sådan transportör som ska skydda mot giftiga ämnen. MDR1 står för Multi Drug Resistance Protein 1. MDR1 finns inte bara i tarmen utan sitter i levern, njurarna och i blod-hjärnbarriären. Hos vissa hundraser har man hittat en defekt där just dessa transportör kan vara alldeles för få vilket har lett till förgiftningar. Den mest kända förgiftningen är avmaskningsmedlet Ivomec som orsakade död hos collieraser. Det är absolut inte så att alla individer hos collieraser har defekten och dör av just Ivomec. I dag kan man ta DNA-test för att se om hunden har defekten, är frisk men har anlaget eller är frisk och inte bärare av anlaget. Tja, frisk är kanske fel ord då man faktiskt inte kan se på hunden om den har defekten eller ej. Därför råder försiktighet då veterinärer skriver ut medicin till f.a. collieraser. Defekten har man funnit hos aussie, schäfer, whippet, collie, sheltie, OES, vit herdehund.

Kommentarer inaktiverade.