Lite mer tarmkunskap

Tunntarmens yta på människa är ca 30 kvm (enligt senaste forskningen) och på hund är den något mindre. Allt detta får plats i magen på grund av veckbildningar och villi. Villi är ”tarmludd”, fingerlika 1 mm långa och 0,1 mm tjocka utskott som sitter tätt i tarmen. Det är här näringsupptaget sker. Villi är täckta med ett lager celler. Näring och läkemedel kan tas upp till blodbanan via dessa celler, mellan cellerna, igenom cellerna och via transportörer som sitter på cellens yta eller i själva cellen.

En gammal tarm, en sjuk tarm och en skadad tarm får kortare villi på grund av att det går åt celler för att reparera skador så att inte farliga ämnen läcker in i blodbanan. Kortare villi ger då en mindre ytförstoring det vill säga en mindre yta att ta upp näring på. Källa: Å.Sjöbeg, A-L.Ungell

Det är därför viktigt att se till att din hund får riktigt bra och näringsrik mat och kanske något kosttillskott om den är sjuk och/eller gammal. Exempel på lättsmält och näringsrik mat är rå köttfärs, rå vom. Exempel på naturligt kosttillskott är Kelp, Spirulina och grönläppad mussla. Rå äggula är också mycket näringsrikt.

Kommentarer inaktiverade.