MASSAGE OCH KARENSTIDER

Då jag har fått flera frågor angående karenstid på massage, tog jag tag i detta på allvar och frågade Jordbruksverket helt enkelt. SKK och andra hundorganisationer har samma regler. Så här är det:

Massage för friskvård är inte belagd med karenstid innan officiell tävling (Källa: Marie Larsson, Jordbruksverket, 2014-07-10), men masserad hund ska ta det lugnt 1-2 dagar efter behandlingen ändå enligt mig.

Karenstid på 7 dagar gäller om massagen har annat syfte enligt utdrag från Jordbruksverket (SJVFS 2013:43): ”Vid träning för tävling och på tävling gäller också förbud mot åtgärder som påverkar djurets temperament och prestationsförmåga genom att exempelvis häva eller minska smärta, påverka allmäntillstånd och påverka sjukdomsprocess.”

Vi som håller på med massage och ni vars hundar har fått massage (iallafall GSM-massage) vet att det påverkar hunden i positiv riktning.

För att vara på den säkra sidan är mitt råd att inte låta din hund masseras på en tävlingsplats då sådant erbjuds om din hund inte är klar med tävlandet den tävlingshelgen. Om din hund är skadad så ska den inte tävla ändå och då är det bara bra om en hundmassör känner igenom och eventuellt behandlar din hund, beroende på skada så klart.

GSM-massage är en mycket effektiv massage och beroende på hundens utgångsläge så kan din utställningshund få mycket bättre rörelser (rörelser hindrade av stela muskler), din agilityhund bli snabbare och hindersäkrare (smidigare och bättre rörelser), din spårhund orkar hålla spåret och blir kanske djupare ner i spårkärnan (vanligt med spända muskler i nacke och rygg hos spårhundar), din apportör och jakthund blir uthålligare. Den stressiga hunden blir lugnare och den slöa hunden blir piggare. Ja, listan kan bli ännu längre. För den som vill, lägger jag upp en massageplan som tar hänsyn till tävlingar och karenstider om så behövs.

Kommentarer inaktiverade.