Tarminflammation och B12

Just vetskapen att tarmsjukdom kan ge vitaminbrist och att vitaminbrist kan ge tarmsjukdom, är inget nytt men Linda Toressons forskning visar att det går att ge B12 som tabletter. Tidigare gav man bara injektioner till hund, dyrt och inte trevligt för hunden.

Som ni vet brukar jag ju tipsa om intressant forskning om hundars hälsa eller berätta om erfarenheter. Denna gång kommer tipsen från en god vän, Lotta Jidegren på kennel Shelteam som har testat själv på en hund med risig mage. Läs här hennes erfarenhet:

”Har ett litet tips! Om det är någon som har en Sheltie som med jämna mellanrum får problem med magen och där avföringen är mer grötlik än korvlik så kan jag rekommendera att ge rena B12 vitaminer. Jag läste om en kvinna som forskade just i detta med stresstarm eller kronisk tarmproblem och hon har kommit fram till att rena B12 är jättebra. Jag har själv en tik som med jämna mellanrum har lite lös avföring och som inte tål något utom sitt huvudmål. Jag började ge henne 1 tabl varje dag i maten och för första gången har hon nu fått riktiga korvar. Jag har hållit på nu i några månader och slutat med Flagyl som var det hon fick innan. Nu behöver hon inte Flagyl längre utan det räcker med B12. På apoteket heter dom BEHEPAN 1 mg. B vitaminer kan man inte överdosera, det kroppen inte tar upp kissar man ut. Kan givetvis inte garantera något men det är väl värt ett försök. Antibiotika är ju faktiskt mycket sämre eftersom det inte läker kroniska besvär utan bara håller det på en ”lugnare nivå”.

Hoppas att det Lotta skriver kan hjälpa några hundar och bekymrade hundägare.

En liten anekdot: Förr i tiden kunde man inte framställa B12 syntetiskt så människor med perniciös anemi (en blodbristsjukdom orsakad av B12 brist) blev tvungna att äta 2 kg rå lever per dag för att överleva. Dom dog tidigt då ingen stod ut med att äta rå lever.

Vitamin B12 finns naturligt i lever, kött, ägg och fisk, och då helst rått då vitaminet är känsligt för värme och kokning.

Kommentarer inaktiverade.