Ta hand om hundens kropp

Här kommer en artikel från veterinär Dr Peter Dobias som jag gärna delar med mig av. Jag har översatt från engelska till svenska om språket verkar annorlunda:-).

”Fall, halka och sladdningar leder ofta till oupptäckta skador som kan förvandlas till kroniska muskelkramper och svagheter som påverkar olika muskelgrupper, inre organ och körtlar som får energi från det skadade ryggradssegmenten.

Om din hund är halt, är det lätt att känna igen en skada. Men det är lätt att förväxla en ryggskada som avspeglar sig i ett ben för en enklare benskada. Dessutom är det många hundar som inte visar några synliga tecken på skador alls förrän de blir äldre, då obehandlade trauman kommer till ytan efter att ha varit vilande i flera år. För att upptäcka mer subtila skador tidigt, jag föreslår att du kör händerna längs ryggraden några gånger i veckan och tryck med tummarna för att upptäcka någon smärta, värme, inflammation eller känslighet. Du kan också jämföra de två sidorna för eventuella skillnader. Jag föreslår att du öva detta på några hundar för att se och känna skillnaden och om du upptäcker några problem, besök en kiropraktor, HUNDFYSIOTERAPEUT, MASSAGETERAPEUT eller osteopat. Tyvärr är det så att om inte din veterinär inte har ett särskilt intresse för detta område, är det inte troligt att hon eller han har haft några kurser inom detta område. Bara i de mest progressiva veterinär högskolorna har man börjat med alternativa metoder, och konstigt nog inser inte många veterinärer fortfarande vikten av att arbeta med dessa utövare och läkemedel används i stället för att dölja skadorna. Tyvärr leder en sådan inställning till en gradvis försämring och snabbare åldrande hos hunden. Om inte annat, jag hoppas du kommer ihåg att hundarna är byggda främst för trav och promenader med undantag för korta intensiva spurter som att jagar bytesdjur. Moderna hundar lider däremot ofta av skador från olämpligt träning såsom längre perioder av att hämta bollar och pinnar, hoppa upp, jaga frisbees eller för mycket simning. Har du någonsin sett en coyote jaga 60 ekorrar på 30 minuter?” Dr Peter Dobias

Kommentarer inaktiverade.