SPANNMÅLSFRI HUNDMAT – En ny marknad

Det finns en stor marknad i spannmålsfri hundmat, eftersom folk tror det är nyttigare än den mat som innehåller spannmål. Men i verkligheten är de flesta inte mer hälsosamt än de som innehåller spannmål.

Frön och säd som sådana är en del av vilda hundars kost. Men det finns två förbehåll till detta uttalande. En är att säden är frisk, utan kemikalier, inte genmodifierad, etc. Det andra är att frön och säd är bara en ytterst liten del av kosten.

I naturen kommer en hund att konsumera hela slaktkroppen, inbegripet magsäcken och dess innehåll. Maginnehållet hos bytesdjuren som vilda hundar tar tenderar att vara växtbaserat såsom gräs och säd. Emellertid är proportionen av säd jämfört med kött mycket liten.

Den kommersiella hundmatsindustrin drivs av stora livsmedelsföretag. Deras enda intresse är deras vinst. Allt annat är sekundärt, även om de försöker övertyga dig om annat.

Eftersom kött är den dyraste av alla livsmedel, använder den kommersiella hundmats branschen väldigt lite kött. Till volymen utanför detta, använder de en filler. Fyllmedlet är oftast spannmål, men inte nödvändigtvis, men det kommer alltid att vara en växtbaserad ”mat”. Det kan vara vad som helst som är billigt på världsmarknaden och i rikliga utbud – tapioka, cellulosa, majsglutenmjöl, kasserat spannmål, krossade nötskal, socker, betmassa, majs, listan är oändlig.

Hundar är allätare, men mycket nära till rovdjur. Även om de kan leva på en uteslutande växtbaserad kost (som i sämre tider), de är inte konstruerade för att permanent äta växtbaserad föda.

Genom att ge spannmålsfri hundmat, gör du en sidledes rörelse, inte ett steg framåt. Den verkliga boven i dramat är hela kvalitén på den kommersiella hundmaten.

Alla de bästa köttbitarna går till den lukrativa livsmedelsmarknaden. Du kan tro att det som blir över är relativt friskt och att detta utgör grunden för hundmat. Men det som blir över används sedan som en billigare källa till livsmedel – det bearbetade köttet, korv, konserverat kött, snabbmatställen. Mycket lite av de bästa köttbitarna blir över.

Generellt gäller att animaliskt protein som ingår i den flesta kommersiella hundmaten kommer från en källa som har tvivelaktig kvalitet och näring – en destruktionsanläggning. Konverteringsanläggningar är nästa steg efter slakterier dit kasserat livsmedel går, där trafikdödade djur hamnar, där döda och sjuka djur hamnar, där slaktrester (t.ex. fett) hamnar, för att ”städa upp” i miljön. Detta är inte alltid omedelbart omhändertaget utan kan bli liggande.

Tillsist tillkommer alla de syntetiska kemikalier som används för att göra konsistensen mer tilltalande, till färg och till smak, allt för att övertyga både dig och din hund att det är livsmedelskvalitet. Tillkommer gör även konserveringsmedel och syntetiska vitaminer.

Spannmålsfri hundmat är bara toppen av isberget. Tänk efter innan du gör ditt foderval som kan påverkar din hunds hälsa, och i slutändan din plånbok. Källa: Madeleine Innocent

Min kommentar: Om hunden är omnivor (allätare) eller carnivor (köttätare) tvistas det, men rent anatomiskt och fysiologiskt vill jag påstå att hunden är mer åt köttätarhållet.

Kommentarer inaktiverade.