Sekundär foderallergi – Hur utvecklas den?

”Läckande tarm” (Leaky gut syndrome) är ett tillstånd som uppstår när tarmluddet i tunntarmen har skadats illa under en lång tid. Det leder till betydande undernäring, både genom bristen på upptag av näringsämnen från tarmen in i blodomloppet och från läckage av ämnen från blodet ut i tarmen (t ex serumproteiner och serotonin). De viktigaste livsmedlen som orsakar denna tarmskada är vad man kallar ”big 4” – gluten, mjölk (kasein), soja och majs.

När denna skada är allvarlig nog, frisätts ett hormon som kallas zonulin av celler i tarmväggen. Detta, i sin tur, öppnar de naturliga barriärerna i tarmen som kallas tight junctions d.v.s. täta fogar mellan cellerna i tarmen, så att näringsämnen kan tas upp den vägen i stället för via tarmcellerna som nu är mycket färre p.g.a. skadat tarmludd. Som tidigare nämnts här på FB-sidan så sitter det transportörer för näringsämnen i varje cell som täcker tarmluddet och om tarmluddet är skadat så saknas eller begränsas förmågan att ta upp näring.

Dessa tight junctions är till för att begränsa passagen av skadliga ämnen in i blodomloppet så som bakterier, kemiska föreningar, livsmedelsproteiner. Dock kommer kroppen alltid att hitta ett sätt att övervinna motgångar och zonulin är tarmkanalens ”plan B” för att få näringsämnen in i blodet när tarmluddet är svårt skadat.

När tarmens ”plan B” slår till så öppnas tight junctions till viss del och möjliggör att ej färdigspjälkade näringsämnen kommer in i blodomloppet på ett sätt som immunförsvaret inte känner igen som normalt. Detta är den kända mekanismen bakom utvecklingen av ”sekundära matallergier” – som t.ex. ägg, nötter, skaldjur, frukter, tomater, etc. livsmedel som annars anses vara hälsosamt för oss. Hos hunden händer samma sak och en födoämnesallergi kan utvecklas mot något som egentligen är bra för hunden t.ex. kyckling eller nötkött etc. Om man inte hade skador på tarmslemhinnan från ”big 4”, är det osannolikt att en födoämnesallergi utvecklas. Källa: J.B. Symes, L. Cordain, J. Visser et al

Min kommentar: Jag har själv gjort studier där vi tittade på skador på tarmluddet (villi) orsakade av emulgeringsmedlet E471 (vanligt förekommande i livsmedel) och tiden det tar för tarmen att reparera sig. Jag kan trösta er med att tarmen har en enorm förmåga att reparera sig efter skada, och det går fort.

Kommentarer inaktiverade.