Ben eller Dentastix, vad väljer du?

Jag har gjort en jämförelse mellan ett populärt tandrengörande tugg och ben. Vi får inte glömma att läsa innehållsförteckningen och ta oss en funderare på vad vi ger våra hundar! Även om tänderna blir renare så sväljer ju hunden dessa tuggpinnar. Glöm reklamen och var kritisk. Kan verkligen dessa ingredienser rena hundens tänder eller är det egentligen formen på tuggpinnen som gör jobbet? Enligt innehållsförteckningen så borde det bildas mer plack då produkten till största del består av spannmål som består till största det av kolhydrater?
Inom parentes har jag skrivit en förklaring till ingrediensen och källa.

Råa ben innehåller ben, lite kött, kanske senor och hinnor och märg om det gäller märgben.

Dentastix innehåller:

-Spannmål (Behöver ingen närmare förklaring)

-Vegetabiliska biprodukter (Biprodukter från behandlingen av vegetabiliska produkter, särskilt spannmål, grönsaker, baljväxter och oljehaltiga frön/Jordbruksverket. Fibrer)

-Mineraler, bl.a. natriumtripolyfosfat 2,5% (Mineralblandning innehållande natriumtripolyfosfat: Användningsområde: Tvättmedel, rengöringsmedel, buffertlösning. Vid förtäring av större mängd risk för mag- och tarmstörningar/Swed Handling säkerhetsdatablad)

-Kött och köttbiprodukter (Allt kött från slaktade varmblodiga landdjur, färskt eller konserverat med lämplig metod och alla produkter och biprodukter från beredningen av slaktkroppen eller delar av slaktkroppen från varmblodiga landdjur/Jordbruksverket. Köttbiprodukt, sådan del av djurkroppen som inte är kött eller organ/Nationalencyklopedin)

-Vegetabiliska proteinextrakt (Alla produkter av vegetabiliskt ursprung i vilka proteinhalten höjts med en lämplig metod och eventuellt strukturerats så att innehållet av råprotein uppgår till minst 50 procent av torrsubstansen/ Jordbruksverket.)

-Oljor och fetter (Alla animaliska och vegetabiliska oljor och fetter/Jordbruksverket.)

-Zinksulfatheptahydrat (Används bl.a. som bakteriedödande medel, konstgödsel och zinktillskott. Kan ge irritation på slemhinnor i munnen, svalget, matstrupen och matsmältningskanalen/Merck säkerhetsdatablad)

-Kycklingarom (kemiskt framställd kycklingsmak/FoodNavigator)

Det var ju en diger innehållsförteckning, eller hur. Jag ger mina hundar råa ben, lufttorkade Svenska hönsfötter, kaninöron, grisöron, gåshalsar m.m. och raw hide tugg från Farm Food (torkad underhud).

Kommentarer inaktiverade.