Lilla Friskvårdsskolan, Del 1: Vad är friskvård?

Vad är friskvård?

Enligt Wikipedia är definitionen på friskvård följande:
– Åtgärder för att förebygga sjukdomar
– Alla aktiva åtgärder som bidrar till att befrämja hälsan genom att stärka och utveckla de fysiska, mentala och de sociala resurserna hos en individ.
– Friskvård är ett samlingsbegrepp på åtgärder som stimulerar en person till egna aktiva hälsobefrämjande insatser, det vill säga att hålla sig frisk genom sunda levnadsvanor.

Så för oss hundägare är syftet med att friskvårda våra hundar:
Att bibehålla eller förbättra status på-
Päls – Bada hunden oftare så får du bort skadliga miljögifter och smuts ur pälsen. Det blir bättre hygien för både hunden och hemmet. Borsta hunden regelbundet för att bli av med död päls och tovor. Pälsvården gör också att du hittar fästingar och sår eller annat oönskat i tid.
Klor – Beroende på hur snabbt klorna växer eller hur din hund sliter ner sin klor så ska dom klippas så ofta som behövs för att hålla dom korta dvs klorna ska inte ligga an mot plan mark då hunden står normalt. Jag klipper mina hundars klor var 3:e vecka.
Tassar – I samband med kloklippning visiterar man tassen för att se att det inte är sprickor i trampdynorna som behöver smörjas med tassalva, eller tovor med päls som behöver klippas bort. Under den blöta årstiden kan tassen drabbas av svampangrepp på den känsliga huden mellan trampdynorna (ser röd-brunt ut och kliar, kan vara lite svullet och fuktigt). Tassarna hålls torra och rena samt ev ansade om dom har mycket päls. Tassalva kan smörjas in även mellan trampdynorna och skyddar då mot fuktälskande svamp då tassalva är mycket fet.
Mun – Alla vet väl att hundens tänder ska hållas rena för att förhindra plack, tandsten och inflammerat tandkött. Kontrollera munhåla och tänder regelbundet om du inte borstar tänderna på hunden. I samband med kloklippning kan du som rutin skrapa bort tandsten och sedan gnugga tandköttet med cocosolja. Du kan med fördel använda cocosolja som ”tandkräm” vid tandborstning. Cocosolja har en massa bra egenskaper plus att det även är nyttigt att svälja till skillnad från tandkräm.
Mage – En mag-tarmkanal i balans ger en glad kropp och knopp! Vi kommer mer in på det i del 2 av Lilla friskvårdsskolan. Du vet om magen mår bra genom att ha koll på avföringen som ska vara fast och lätt att plocka upp (alla friska hundar kan få diarré om dom ätit något konstigt). En frisk hund kan kräkas ibland men inte varje dag eller flera gånger i veckan. Bra mat är lika viktigt för hunden som för oss.
Rörelser – Se din hund! Haltar den eller går orytmiskt? Besök en canineopat/hundfysioterapeut som kan hjälpa dig att utreda hältan.
Muskler – Stela hårda muskler är osmidiga. Osmidiga muskler gör att hunden inte rör sig som den ska eller borde kunna, hunden kan lättare bli skadad och få sträckningar och muskelbristningar. Hårda muskler gör ofta ont eller kan smärta vid beröring. Besök en canineopat/hundfysioterapeut regelbundet för friskvårdande massage.
Kondition – Att hålla hunden i lagom hull och kondition är en självklarhet för att undvika vällevnadssjukdomar som förekommer hos både hund och människa.
Humör – Det är lätt att hålla hunden på bra humör. Gör lite aktiveringsövningar som t.ex. leta godis eller leksaker, lär hunden roliga trix eller nyttiga vardagsfärdigheter. Gå härliga promenader i naturen.
Temperament – Här tänker jag i första hand på den väldigt utåtagerande hunden eller den lättstressade hunden. Motion och avkoppling är viktiga aktiviteter här. Träna på passivitet (ligg kvar) och låt hunden får blåsa ur sig stresshormonerna genom rörelse som tex simning, cykling, jogging. Undvik lek och aktivitet som stressar upp hunden. Nosarbete kan också vara bra så att hunden får koncentrera sig.
Välbefinnande

Sammanfattning:
Grunden för välmående är:
• Mat av god kvalité med rätt näringsinnehåll och i lagom mängd
• Motion i lagom dos anpassad till ras och användning
• Vila och avslappning
• Kärlek, kel och lek
• Hjärngympa, berikning
• Underhåll så som pälsvård, tandhygien och tassvård etc

Förutom att vi får en friskare och fräschare hund så kanske vi sparar lite pengar på att slippa ”onödiga” veterinärbesök.

Kommentarer inaktiverade.