Lilla Friskvårdsskolan, Del 2: Den viktiga maten.

Den viktiga maten.

Bra mat är lika viktigt för hunden som för oss för att bibehålla hälsan. Det finns ny forskning som visar att hundarna får samma vällevnadssjukdomar som människor. Varför tror ni att det är så? Tja, det kan ju bero på att våra hundar äter liknade sammansättning på maten som vi, är överviktiga och motioneras för lite. Cancer, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar har ökat likaså olika former av allergier och överkänslighet mot födoämnen. Vi kan inte skylla allt på dåliga gener. Även om det finns en ärftlig faktor hos vissa raser eller släktlinjer så innebär det inte att alla individer där blir drabbade. Dom individerna kanske fick bättre förutsättningar för att förhindra sjukdom genom bättre mat som bra byggstenar för nya friska celler.

Hundmat är hett diskuterat på nätet, i forum och i Facebook-grupper. Vi bryr oss verkligen om våra hundar men jag upplever att det sunda förnuftet har försvunnit i alla diskussioner.

Det finns enormt mycket pengar att tjäna på oss oroliga hundägare. Glöm inte det. Bara i USA finns det mer än 4000 olika hundfodermärken. Vad är bra hundmat?

Hunden behöver protein, fett, vitaminer, mineraler och lite kolhydrater. Precis som vi. AAFCO (The Association of American Feed Control) sätter rekommendationer vad hundmat ska innehålla för att få benämnas som komplett och balanserat. Minimibehovet för vuxen hund enligt AAFCO 2014: Protein 18% och Fett 6%. Observera att det är just minimibehov vilket innebär att man gärna bör ge lite mer av protein och fett (min åsikt). Min tolkning av AAFCO´s rekommendationer är att ett foder som det står komplett och balanserat på foderpåsen egentligen innehåller hundens minimibehov och behöver alltså boostas med mer näringsämnen för att ge kroppen hjälp till självhjälp.

Jag kommer inte att säga vad ni ska ge era hundar utan bara komma med tips, och jag utgår ifrån att de flesta som läste detta ger torrfoder till sin hund.

-Ge den mat hunden gillar.
-Läs innehållsförteckningen och välj bort det foder där du inte förstår innehållet.
-Kött ska stå först eller på andra plats i innehållsförteckningen (beroende på om det är rått kött eller torkat köttmjöl i fodret).
-Allt protein i fodret ska komma från just kött.
-Välj foder med lågt kolhydratinnehåll.
-Välj gärna foder innehållande organ, örter, frukt och grönt som vitamin- och mineralkälla.
-Undvik spannmål, majs och soja i fodret.
-Undvik foder innehållande konserveringsmedel eller EU-godkända antioxidanter (är det samma som konserveringsmedel men låter bättre).
-Fettkällan i fodret ska namnges t.ex. fiskolja, rapsolja.
-Undvik foder med sojaolja och palmolja.
-Var inte rädd för att laga mat själv till hunden, det finn massor med recept på nätet och bra böcker i ämnet.
-Ge gärna rått kött och råa ben.
-Torrfoder ska ges med mycket vatten och gärna uppblött och riktigt slafsigt, det är snällast för magen.
-Ge naturtugg för tänderna och sysselsättning, t.ex. tjurmuskel, grisöron, vomsenor, hönsfötter.
-Undvik dentastix och annat tugg med skumt innehåll.
-Ge naturgodis till hunden t.ex. torkat kaninkött, lammkött, kycklingkött, lunga.

Det är aldrig fel att ge hunden lite extra på maten av t.ex:
Lax- eller fiskolja av bra kvalité.
Rått kött, t.ex. nötfärs, grytbitar, renskav.
Rå äggula

Var inte rädd för att byta fodersort ibland. Variation minskar risken för brist på näringsämnen.

Kommentarer inaktiverade.