Hemlagad hundmat på färs och ris

Här kommer det lite mer matinspiration till er som vill testa att laga hundmat.

Det här tillhör mitt och mina hundars favoritrecept. Enkelt att göra och supersmaskigt.

Mitzis Favorit

Till ca 5 kg hundmat behövs följande:
2 kg blandfärs
3,5 dl okokt råris
1 kg rivna morötter
1/2 kg blodpudding
2 tärningar Knorr Hönsbuljong
4 L vatten

Blanda allt i en 10 L kastrull och koka på svag värme i ca 30 min. Låt svalna och förvara i kyl i max 1 vecka eller frys in.

Näringsmässigt tillför blandfärsen protein och fett, alla B-vitaminerna, fosfor, kalium, selen och zink. Från råriset får man, förutom fibrer och lite protein, B-vitaminer, jod, magnesium, fosfor och natrium. Morötterna bidrar med fibrer, vitamin A och K samt B6, folat och kalium. Blodpuddingen innehåller protein, D-vitamin och massor med järn. Hönsbuljongen tillför bl.a. B12 som annars kan vara brist på i hundmaten, lite kalcium och magnesium finns även i buljongen.

När maten serveras (ett av målen på en dag) tillsätter jag en kaciumkälla typ äggskalspulver eller Hundapotekets Kalk (se dosering på förpackningen). Det går också bra att hälla på en skvätt fil eller yoghurt, ca 1 msk till hund på 10 kg.

Några gånger i vecka kan det vara bra att tillsätta en rå äggula. Vitan häller jag ut på en tallrik och kör 20 sekunder i micron och lägger sedan på maten. Då boostar man maten med vitaminer, mineraler och protein.

Laxolja, fiskolja eller rapsolja häller jag på maten vid ett tillfälle varje dag för att få med de nyttiga Omega 3 fettsyrorna samt vitamin E.

Det enda som saknas här är vitamin C. Det avhjälps enkelt med lite nyponpulver. Hundens behov av just vitamin C är troligen inte så stort som för människan men det finns påståenden att det hjälper mot urinvägsinfektion, urinstenar, artroser, inflammationer hos hund.

Naturtugg som torkade grisöron, tjurmuskel och vom kan tillför mer protein för det dagliga behovet.

Du måste inte tillsätta en massa för att hunden ska hålla sig frisk och må bra på den här maten, du bara optimerar förutsättningarna.

Smaklig måltid, hälsar Mitzi!

Kommentarer inaktiverade.