Vitlök till hunden – Hur farligt är det egentligen?

Varför säger så många människor att vitlök är giftigt?

Om du känner dig osäker på att ge din hund vitlök, kanske du vill veta varför den hamnade på ”svarat listan”. Vitlök är godkänd för användning i foder till sällskapsdjur, men ironiskt nog, har FDA (Food and Drug Administration) också listat vitlök i sin databas för giftiga växter. Detta kan spåras 15 år tillbaka till en universitetsklass på fem Japanska veterinärstudenter som genomförde ett litet experiment år 2000 (Lee K.-W. m fl). Denna 11-dagars studie vid Hokkaido University visade att när de fyra försökshundarna fick motsvarande en vitlöksklyfta per kilo kroppsvikt (dvs 20 vitlöksklyftor eller 2-3 hela vitlökar till en 18 kilos hund. En enorm mängd!), hade vitlök ”potential” att orsaka hemolytisk anemi (skador på de röda blodkropparna). Även om hundarna i studien kan ha haft dålig andedräkt och deras röda blodcellsvärden påverkades, så utvecklade dom inte hemolytisk anemi. Det var en extremt liten studie som har lett till denna rädsla för vitlök. Undvik vitlök om du misstänker att din hund redan har anemi, eller om du har en valp som fortfarande utvecklas.

Dr Jean Dodds konstaterar att det är disulfider i vitlök som kan vara giftiga för djur genom att orsaka skador på de röda blodkropparna genom överkonsumtion under långa tidsperioder. Eftersom röda blodkroppar transporterar syre till vävnaderna, kan en minskning av deras antal resultera i en diagnos av hemolytisk anemi. Symptomen är diarré, buksmärtor, aptitförlust, uttorkning. Om det fortskrider och det finns en större förlust av röda blodkroppar, kommer djuret att uppvisa svaghet, slöhet, bleka slemhinnor, snabb andning och puls, gulsot och mörk urin. Men Dr Dodds rekommenderar fortfarande många livsmedel och kosttillskott som innehåller vitlök.

Vitlök gör mycket mer nytta än skada. Allicin ger vitlök dess antimikrobiella egenskaper. Genom att hacka färsk vitlök, har du en av de mest imponerande, antimikrobiella ämnen som finns i naturen, och det finns dussintals vetenskapliga studier som stödjer detta påstående. Det är ett bra (och billigare) naturligt alternativ till antibiotikan tetracyklin. Dessutom fungerar vitlök mot många former av virus och kommer inte att äventyra den positiva floran i mag-tarmkanalen när de intas i lämpliga mängder. Många kan även intyga att vitlök fungerar bra mot fästingangrepp. Än en gång, vet Moder Natur bäst.

Du kan tryggt ge din hund vitlök färsk, torkad eller som olja (finns i kapslar) varje dag eller som kur på några dagar enligt den här guiden:
4-7 kg – ½ klyfta
9-18 kg – 1 klyfta
20-32 kg – 2 klyftor
> 34 kg – 2 ½ klyftor
Eller följ anvisning på förpackningen om du köper vitlöksextrakt eller pulver.
Kokt vitlök förlorar sina medicinska kvaliteter och näringsämnen.

Källa: Joanne Keenan
Läs mer här där Tina har gjort en grundlig research och även listat sina källor: http://www.cutiepiepolly.se/2012/11/ar-vitlok-farlig-att-ge-till-hund.html

Jag rekommenderar vitlökskur på 5 dagar enligt guiden ovan om din hund har ont i halsen. Vanliga tecken på halsont hos hund är att den luktar illa i munnen, äter onormalt mycket gräs, harklar sig, har röda och svullna sidor längst bak i svalget, då kan det vara idé att prova en vitlökskur. Det skadar inte och kan vara värt ett försök i kampen mot antibiotikaresistensen som blir allt vanligare. Om halsen inte har blivit bättre måste du uppsöka veterinär.

Kommentarer inaktiverade.