Ägg till hunden

Råa eller kokta ägg till hunden???

Många har hört rykten om att man inte ska ge rå äggvita till hunden och anledningen heter avidin, ett protein som bara finns i vitan. Avidin binder mycket lätt till biotin (vitamin B7) och gör då biotin otillgängligt för upptag i tarmen. Det finns dock inga belägg för att en hund som äter ett par råa ägg i veckan kan få biotinbrist. Avidin tror man har en antibakteriell egenskap så helt fel är inte avidin. Att ha rå äggvita på svåra brännskador är en mycket gammal metod för att skydda och läka brännskadan.

Om du känner dig osäker att servera hunden hela råa ägg rekommenderar jag att ge antingen löskokt ägg eller att ge gulan rå och hälla vitan på en tallrik och köra den 20 sekunder i mikron. Avidin förstörs vid värmebehandling. Om gulan värmebehandlas finns det risk att de viktiga vitaminerna i gulan förstörs. I vilket fall som helst så är hela ägg en jättebra proteinkälla, råa som kokta. Skalet kan också ätas om hunden vill, det innehåller kalk (kalcium).

Ägg räknas också till de s.k. superfoods. Det innehåller alla vitaminer, mineraler, fetter och proteiner som är nödvändiga för kroppen, utom C-vitamin då.

Kommentarer inaktiverade.