Mer muskler på hunden med rätt näring

Bygga muskler, varför det och hur – ur ett näringsperspektiv

Som Canineopat får jag ofta frågor om hur man bygger muskler på sin hund. Nu pratar vi inte om rehabilitering efter skada utan bara en förbättring av allmänhälsan hos sällskapshunden och för att öka prestationen hos den sportande hunden som t.ex. agility, weight pull, racing etc.

Musklerna tillsammans med senor och ligament håller ihop hela hunden och gör att hunden orkar bära sig själv. Muskler består av muskelfibrer som består av proteiner som består av aminosyror som består av molekyler.

Muskler måste användas och gärna få en ”nära döden upplevelse” för att byggas upp och bli starkare, dvs utsättas för mer ansträngning än i normala fall. Klättra upp för backar, galoppera i jobbig terräng eller som intervallträning, simning, gå i vatten etc är bra muskelträning för hunden. Men det räcker inte helt och hållet. För att bygga muskler behövs även byggstenarna till muskler, PROTEIN!

Här följer en kort beskrivning på hur du kan göra på ett enkelt, sunt och billigt sätt för att bättra på protein och näring i maten.

Äldre hundar ha en sämre förmåga att ta upp näring via tarmen och kan därför tappa muskel och vitalitet helt enkelt på grund av felnäring. Många sällskapshundar har dålig aptit och det är inte ovanligt med obalans näringsmässigt. Sporthunden kräver riktigt bra näring för att bibehålla och kunna bygga muskelmassa och inte riskera att kroppen ”tar” av musklernas protein för att ha byggstenar till andra funktioner i kroppen.

-Ge extra protein i form av rå nötfärs 50 gram/10 kg hund/dag (om du inte vill ge rått kött kan du koka färsen i lite vatten eller ge kokt kycklingfilé eller annat magert kött. Tänk på att kokvattnet innehåller näring så ge det också)

-Ge gärna ägg som är en supernäringskälla. Ägg innehåller allt utom C-vitamin. Antingen ger du hela kokta ägg, gärna med skal och allt, eller så ger du rå äggula och häller vitan på en tallrik ock kör ca 20 sekunder i micron. Äggulan har alla vitaminer och mineraler samt protein medan äggvita är en jättebra proteinkälla. Vid upphettning kan en del av vitaminerna i äggulan förstöras därför förordar jag rå äggula eller löskokt ägg. Ägg ger du ett par gånger i veckan. 2 ägg/10 kg hund/vecka.

-Ge gärna en bra fiskolja så att din hund får Omega-3. Det är ju inget protein men Omega-3 är viktigt för muskler och leder och många andra funktioner i kroppen. De flesta hundarna lider brist på de fettsyrorna.

Kontakta en canineopat för hjälp med träningsschema och kost.

Kommentarer inaktiverade.