Grundrecept för hemlagad hundmat
Till 10 kg hund/dag
1-2 dl kött/fågel/fisk/ägg
2-4 dl grönsaker och ris/matkorn
1 msk Standardt Laga Mat (finns hos zoofackhandeln)*
1 msk Fett/olja
Gör en större sats som räcker i ca 1 vecka eller längre (frys in). Maten håller sig annars bra i ca 1 vecka i kylen.
Koka kött/färs/fågel/fisk och låt svalna i sitt spad. Om det är ben med köttet kan det gärna koka med då det finns massor med näringsämnen som frigörs ur benen vid koket, men släng sedan de kokta benen som inte får ges till hund. Spara det näringsrika spadet. Finfördela köttet. Ägg ges här kokta och skalade. Variera gärna köttvariant mellan koken. Ena veckan blir det t.ex. kyckling och andra veckan blir det blandfärs eller lax, kanske blandat med ägg. Välj det som är på extrapris. Förvara i en burk i kylen.
Koka grönsakerna som gärna kan vara från frysdisken välj något/några av t.ex. Sommargrönsaker, haricots verts, vaxbönor, ärtor och morötter. Morötter brukar generellt vara snällt mot magen. Koka gärna i köttspadet. Mixa med stavmixer.
Koka ris eller matkorn väl enligt beskrivning på förpackningen. Välj det som funkar bäst för din hund.
Blanda lika delar ris/matkorn med grönsaksmixet. Förvara i en burk i kylen.
Vid servering hälls Standardt Laga Mat och fett på maten. Fett kan vara rapsolja, olivolja, solrosolja, fiskolja, osaltat smör, ister m.m.).
*Som alternativ till Standardt Laga Mat kan du ta:
½ tsk Hundapotekets Kalk + 1 tsk Haelthy Paws Herbolistic (dessa innehåller endast naturliga vitaminer och mineraler).