Enkelt grundrecept till hemlagad hundmat

Grundrecept för hemlagad hundmat

Till 10 kg hund/dag

200 g kött/fågel/fisk/ägg
100 g grönsaker
100 g ris eller gryn
1/2 msk rapsolja
4 krm Hundapotekets Kalk o mineraler
1/2 tsk Hundapotekets Supermix (kan bytas ut mot Hundapotekets Tutti Frutti)

Gör en större sats som räcker i ca 1 vecka eller längre (frys in). Maten håller sig annars bra i ca 1 vecka i kylen.

Koka kött/färs/fågel/fisk och låt svalna i sitt spad. Om det är ben med köttet kan det gärna koka med då det finns massor med näringsämnen som frigörs ur benen vid koket, men släng sedan de kokta benen som inte får ges till hund. Spara det näringsrika spadet. Finfördela köttet. Ägg ges här kokta och skalade. Variera gärna köttvariant mellan koken. Ena veckan blir det t.ex. kyckling och andra veckan blir det blandfärs eller lax, kanske blandat med ägg. Välj det som är på extrapris. Förvara i en burk i kylen.

Koka grönsakerna som gärna kan vara från frysdisken välj något/några av t.ex. Sommargrönsaker, haricots verts, vaxbönor, ärtor och morötter. Morötter brukar generellt vara snällt mot magen. Koka gärna i köttspadet. Mixa med stavmixer.

Koka ris eller gryn väl enligt beskrivning på förpackningen. Välj det som funkar bäst för din hund.

Blanda lika delar ris/gryn med grönsaksmixet. Förvara i en burk i kylen.

Hunden ska ha 2-5% av sin kroppsvikt i mat per dag. Här är det 4% till Billy som väger 10 kg och är en aktiv sporthund.

Kommentarer inaktiverade.