Hemlagad hundmat – Mitzis snabba favoritmiddag

Här kommer ett snabbt hundmatsrecept som funkar så bra på alla mina hundar. Bra magar från första måltid, fina pälsar och glada hundar.

Som vanligt så köper jag kött med kort bäst-före-datum där det är halva priset så det kan bli vad som helst, men min favorit är färs. Att välja frysta grönsaker är bra då dom dels är färdigskalade och i små bitar och dels för att dessa grönsaker är skördade då dom är perfekt mogna och har högst näringsvärde. Jag tycker att mina hundar är bäst i magen då det finns ris eller matkorn med i koket. Buljong kan jag ta med för smaken och lite salt (det blir ca 1 tsk salt i hela koket på ca 3-4 liter). Blodpudding är smaskens men också laddat med järn, och billigt.

Mitzis snabba favoritmiddag

1 kg blandfärs
600 g kycklingfilé
ca 600 g Sommargrönsaker
2,5 dl Råris, ekologiskt
500 g Blodpudding (utan tillsatt socker)
2 tärningar Kycklingbuljong, ekologisk

Protein ca 15%
Fett ca 8%
Kolhydrater ca 7%
(Beroende på hur mycket vatten det är i maten)

Gör så här:

  1. Koka kycklingen i ca 20 min och finfördela det kokta kycklingköttet då det har svalnat något.
  2. I samma kastrull (du behöver inte diska emellan) kan du sedan koka grönsakerna, i lite vatten som knappt täcker grönsakerna, i ca 15 min. Mixa med stavmixer.
  3. Under tiden kokar du riset i en stor gryta med ca 1-1,5 liter vatten tillsammans med buljongen.
  4. När riset är klart häller du i köttfärsen, rör runt och kokar i ca 10 min.
  5. Sedan häller du i grönsaksmixet, kycklingen och den tärnade blodpuddingen. Blanda väl så att blodpuddingen smälter ner i blandningen.
  6. Häll i plastlådor och förvara i kylen det som ska användas inom en vecka och resten fryses.
  7. Servera med Hundapotekets Kalk och mineraler, dosering enligt beskrivning på förpackningen.

D- och E-vitamin bör tillföras då det kan vara lite på den lägre sidan här, då kan du toppa maten i bland med rå äggula eller sardiner i olja (häll bort oljan) vid servering. Dosering för äggula är ca 1 per dag för hund på 10 kg. Dosering för sardiner är 1-2 msk per dag för hund på 10 kg.

I det här receptet är det 50% kött och 50% övrigt. Man kan gott öka på köttmängden eller tillsätta äggvita för att höja proteinhalten om man inte ger proteinrikt tugg som t.ex. torkad tjurmuskel. Du kan som sagt reglera proteinhalt med äggvita eller med magert kött som tex fisk eller kycklingfilé, och reglera fetthalten med fetare kött eller en olja som hälls på maten vid servering.

Hunden ska ha 2-5% av sin kroppsvikt i mat per dag. Justera efter hundens hull.

Kommentarer inaktiverade.