Tips och Råd

Det här är tips och råd som bygger på egna erfarenheter efter många år som hundägare.

Uppvärmning

Glöm inte uppvärmning innan fysisk ansträngning!
Ett enkelt sätt är att först koppelpromenera hunden så den får rasta sig. Där efter longerar du hunden i kopplet runt dig i lätt trav några minuter i varje varv. Du kan också joggar tillsammans med hunden så blir ni bägge uppvärmda.

Vetenskapliga undersökningar visar att uppvärmning förebygger skador och kan ge bättre träning och bättre prestation under en tävling. Uppvärmningen gör inte bara att kroppstemperaturen stiger utan också att aktiviteten i cellerna ökar och att nervernas förmåga att sända signaler till musklerna förbättras. Uppvärmningen gör också att nervsystemet förbereds på den typ av rörelser som görs under träningspasset. Cirkulationssystemet aktiveras också och blodkärlen utvidgas så att musklerna kan få mer syre. Lederna smörjs och ledvätskan blir lättflytande. Tillsammans innebär dessa faktorer att kroppen kan prestera optimalt.

Sårvård

Torkat blod och smuts på och runt sår brukar man ta bort med vatten eller en desinfektionsvätska. Det går inte alltid helt lätt då bomullen fastnar i såret och det är svårt att få rent. Vatten och desinfektionsvätskor är dessutom uttorkande vilket gör huden känsligare för infektioner. Jag använder ren Aloe vera gelly på bummullsrondell. Blod och smuts löses upp lätt och gellyn gör rengöringen smidig och mjuk. Såret blir rent och mjukt. Aloe veran i sig har en antiseptisk egenskap och stimulerar läkning.
OBS! Gå alltid till veterinär med infekterade,
variga och/eller illaluktande sår.

Eksem mellan trampdynorna

Vid blött och fuktigt väder kan hunden få lite eksem mellan trampdynorna. Hunden slickar och slickar och huden blir röd, svullen och irriterad. Är man uppmärksam och snabb att åtgärda eksemet kan man hindra att svamp och bakterier får fäste. Spola tassarna med rent vatten efter kvällspromenaden och torka så torrt det går med frottéhandduk och eventuellt hårtork om hunden har stora tassar med mycket päls. När tassarna är torra smörjs dom rikligt med 4S-tassalva (luktar tjära), mellan trampdynorna, runt klofästen och mellan tårna. Upprepa i minst tre kvällar i rad. Salvan är mycket fet vilket är i sig vattenavstötande och skyddande.

Fukteksem på huden

Ett fukteksem känns igen på att pälsen lossnar på just det stället och eksemet är fuktigt och vätskar sig. Eksemet kan också sprida sig om man inte behandlar det i tid. Vid tidig upptäckt kan man enkelt behandla det genom att först klippa bort päls ca 1 cm utanför eksemet och sedan spraya med Blåspray för häst. Gör det utomhus då sprayen är kraftigt blåfärgande. Upprepa sprayningen i några dagar. Denna spray är antispetisk och uttorkande och finns att köpa hos Granngården. Om du upptäcker hotspots, innan ett riktigt fukteksem har utvecklats, särar du på pälsen och sprayar på de röda prickarna.

Kommentarer inaktiverade.