Aloe Vera

Aloe Vera

Aloe Barbadensis Miller

aloevera_120x120Aloe vera-växten ser ut som en kaktus med sina tjocka och hårda blad, men är egentligen en liljeväxt. Aloe Vera odlas i dag för kommersiellt bruk på enorma fält i USA, Mexico och Dominikanska republiken. Aloe vera säljs som krukväxt i de flesta blomsteraffärer och växten ingår i många hälsoprodukter. Det som används är den trögflytande, gröna gelé som gömmer sig inuti bladen. Att bryta av ett blad och trycka innehållet mot ett sår sägs få skråman att läka fortare. Gelén stimulerar återbildandet av nya celler och kärl runt såret och stärker immunförsvaret.

Aloe Vera gelén som finns inne i bladet innehåller 75 kända ingredienser:

Vitaminer
Gelén innehåller ett mångfald vitaminer. De viktigaste är antioxidanterna – vitaminerna C, E och Betakaroten – föregångaren till vitamin A. Aloen är också en av de få plantor som innehåller vitamin B12.

Mineraler
I Aloeplantan finns en mängd mineraler som magnesium, mangan, zink, koppar, krom, kalcium natrium och järn.

Aminosyror
Människokroppen behöver 22 aminosyror för att producera proteiner. Aloe Vera gelén innehåller 20 av dessa. Viktigast är att gelén har sju av de åtta livsviktiga aminosyror som människans kropp inte själv kan tillverka och som därför måste tillföras som mat.

Sockerarter
Aloe Veran innehåller den viktiga långa kedjan av polysackarider som påverkar immunförsvaret och ökar kroppens upptagningsförmåga.Läs mer om polysackarider längst ner på denna sidan.

Enzymer
Det finns ämnen i Aloe Veran – lipaser och proteaser – som bryter ner maten och hjälper matsmältningen. Det finns också s.k. caroxypepitedius som påverkar den inflammatoriska processen.

Växtsteroider
Aloen innehåller de huvudgrupperna som har kraftfulla anti-inflammatoriska komponenter.

Lingnibu
Denna träsubstans ger Aloen dess penetrerande förmåga att tränga djupt ner i huden.

Saponiner
Aloens tvålsubstanser har starkt anti-mikrobisk effekt på bakterier, virus, svamp och jäst som candida och torsk.

Antraquinoner
De viktigaste är aloin och emodin. Dessa är tillsammans starkt smärtstillande och välkända för att motverka bakterier och virus. Antraquinoner är, i ren form starkt laxativa.

Salicylsyra
Denna aspirinliknande komponent motverkar inflammationer och hjälper till att bryta ner döda vävnader när den används utvärtes.

Sammanfattning om vad vi vet om Aloe Vera

 • Ger kroppen näring (innehåller viktiga vitaminer, enzymer och essentiella aminosyror)
 • Tillför fukt
 • Har en naturligt renande effekt
 • Stimulerar nyproduktion av celler och påskyndar sårläkning
 • Är smärtstillande
 • Är svampdödande
 • Bryter ned död vävnad (innehåller proteolytiska enzymer)
 • Är naturligt antiinflammatorisk (innehåller växtsteroider)
 • Tränger igenom vävnad
 • Ökar blodtillströmningen till huden
 • Motverkar och lindrar klåda
 • Innehåller sex antiseptiska verkningsämnen
 • Stöder immunsystemet, särskilt med hjälp av acemannan och andra polysackarider

 

aloevera
Aloe Vera produkter

 

aloe-vera-gel

Aloe Vera Gel stimulerar läkningen hos magsäckens och tolvfingertarmens slemhinnor och minskar samtidigt produktionen av magsyra. Aloe Vera innehåller 75 hälsoverkande ämnen som bidrar till god hälsa. Läs mer

Hud och sårvård

aloe-vera-gelly

Aloe Vera Gelly är ren, stabiliserad Aloe Vera i geléform som kan användas vid skonsam sårtvätt och på eksem. Den är också utmärkt på dina egna torra händer. Läs mer

 

aloe-propolis-creme

Aloe Propolis Creme för torra trampdynor och eksem i tassar och på hud. Innehåller Aloe Vera, propolis, kamomill, allantoin, vitamin A och E. Läs mer

 

Smärta utvärtes

aloe-heat-lotion

Aloe Heat Lotion ger stela och ömmande muskler ökad cirkulation och värme. Läs mer

    

 
aloe-msm-gel

Aloe MSM Gel innehåller MSM, metylsulfonylmetan, en organisk svavelförening som finns i nästan alla levande organismer. Gelen masseras in på ömmande led eller muskel och stimulerar läkning. Läs mer

 

Karenstid för Aloe Vera är 96 timmar innan officiell tävling.(SJVFS 2011:24)