Mat och Hälsa

Här finner du intressant forskning, kunskaper, erfarenheter som handlar om hundars hälsa

Tips och Råd

Det här är tips och råd som bygger på egna erfarenheter efter många år som hundägare.

Uppvärmning

Glöm inte uppvärmning innan fysisk ansträngning!
Ett enkelt sätt är att först koppelpromenera hunden så den får rasta sig. Där efter longerar du hunden i kopplet runt dig i lätt trav några minuter i varje varv. Du kan också joggar tillsammans med hunden så blir ni bägge uppvärmda.

Vetenskapliga undersökningar visar att uppvärmning förebygger skador och kan ge bättre träning och bättre prestation under en tävling. Uppvärmningen gör inte bara att kroppstemperaturen stiger utan också att aktiviteten i cellerna ökar och att nervernas förmåga att sända signaler till musklerna förbättras. Uppvärmningen gör också att nervsystemet förbereds på den typ av rörelser som görs under träningspasset. Cirkulationssystemet aktiveras också och blodkärlen utvidgas så att musklerna kan få mer syre. Lederna smörjs och ledvätskan blir lättflytande. Tillsammans innebär dessa faktorer att kroppen kan prestera optimalt.

Sårvård

Torkat blod och smuts på och runt sår brukar man ta bort med vatten eller en desinfektionsvätska. Det går inte alltid helt lätt då bomullen fastnar i såret och det är svårt att få rent. Vatten och desinfektionsvätskor är dessutom uttorkande vilket gör huden känsligare för infektioner. Jag använder ren Aloe vera gelly på bummullsrondell. Blod och smuts löses upp lätt och gellyn gör rengöringen smidig och mjuk. Såret blir rent och mjukt. Aloe veran i sig har en antiseptisk egenskap och stimulerar läkning.
OBS! Gå alltid till veterinär med infekterade,
variga och/eller illaluktande sår.

Eksem mellan trampdynorna

Vid blött och fuktigt väder kan hunden få lite eksem mellan trampdynorna. Hunden slickar och slickar och huden blir röd, svullen och irriterad. Är man uppmärksam och snabb att åtgärda eksemet kan man hindra att svamp och bakterier får fäste. Spola tassarna med rent vatten efter kvällspromenaden och torka så torrt det går med frottéhandduk och eventuellt hårtork om hunden har stora tassar med mycket päls. När tassarna är torra smörjs dom rikligt med 4S-tassalva (luktar tjära), mellan trampdynorna, runt klofästen och mellan tårna. Upprepa i minst tre kvällar i rad. Salvan är mycket fet vilket är i sig vattenavstötande och skyddande.

Fukteksem på huden

Ett fukteksem känns igen på att pälsen lossnar på just det stället och eksemet är fuktigt och vätskar sig. Eksemet kan också sprida sig om man inte behandlar det i tid. Vid tidig upptäckt kan man enkelt behandla det genom att först klippa bort päls ca 1 cm utanför eksemet och sedan spraya med Blåspray för häst. Gör det utomhus då sprayen är kraftigt blåfärgande. Upprepa sprayningen i några dagar. Denna spray är antispetisk och uttorkande och finns att köpa hos Granngården. Om du upptäcker hotspots, innan ett riktigt fukteksem har utvecklats, särar du på pälsen och sprayar på de röda prickarna.

Ägg till hunden

Råa eller kokta ägg till hunden???

Många har hört rykten om att man inte ska ge rå äggvita till hunden och anledningen heter avidin, ett protein som bara finns i vitan. Avidin binder mycket lätt till biotin (vitamin B7) och gör då biotin otillgängligt för upptag i tarmen. Det finns dock inga belägg för att en hund som äter ett par råa ägg i veckan kan få biotinbrist. Avidin tror man har en antibakteriell egenskap så helt fel är inte avidin. Att ha rå äggvita på svåra brännskador är en mycket gammal metod för att skydda och läka brännskadan.

Om du känner dig osäker att servera hunden hela råa ägg rekommenderar jag att ge antingen löskokt ägg eller att ge gulan rå och hälla vitan på en tallrik och köra den 20 sekunder i mikron. Avidin förstörs vid värmebehandling. Om gulan värmebehandlas finns det risk att de viktiga vitaminerna i gulan förstörs. I vilket fall som helst så är hela ägg en jättebra proteinkälla, råa som kokta. Skalet kan också ätas om hunden vill, det innehåller kalk (kalcium).

Ägg räknas också till de s.k. superfoods. Det innehåller alla vitaminer, mineraler, fetter och proteiner som är nödvändiga för kroppen, utom C-vitamin då.

Mer muskler på hunden med rätt näring

Bygga muskler, varför det och hur – ur ett näringsperspektiv

Som Canineopat får jag ofta frågor om hur man bygger muskler på sin hund. Nu pratar vi inte om rehabilitering efter skada utan bara en förbättring av allmänhälsan hos sällskapshunden och för att öka prestationen hos den sportande hunden som t.ex. agility, weight pull, racing etc.

Musklerna tillsammans med senor och ligament håller ihop hela hunden och gör att hunden orkar bära sig själv. Muskler består av muskelfibrer som består av proteiner som består av aminosyror som består av molekyler.

Muskler måste användas och gärna få en ”nära döden upplevelse” för att byggas upp och bli starkare, dvs utsättas för mer ansträngning än i normala fall. Klättra upp för backar, galoppera i jobbig terräng eller som intervallträning, simning, gå i vatten etc är bra muskelträning för hunden. Men det räcker inte helt och hållet. För att bygga muskler behövs även byggstenarna till muskler, PROTEIN!

Här följer en kort beskrivning på hur du kan göra på ett enkelt, sunt och billigt sätt för att bättra på protein och näring i maten.

Äldre hundar ha en sämre förmåga att ta upp näring via tarmen och kan därför tappa muskel och vitalitet helt enkelt på grund av felnäring. Många sällskapshundar har dålig aptit och det är inte ovanligt med obalans näringsmässigt. Sporthunden kräver riktigt bra näring för att bibehålla och kunna bygga muskelmassa och inte riskera att kroppen ”tar” av musklernas protein för att ha byggstenar till andra funktioner i kroppen.

-Ge extra protein i form av rå nötfärs 50 gram/10 kg hund/dag (om du inte vill ge rått kött kan du koka färsen i lite vatten eller ge kokt kycklingfilé eller annat magert kött. Tänk på att kokvattnet innehåller näring så ge det också)

-Ge gärna ägg som är en supernäringskälla. Ägg innehåller allt utom C-vitamin. Antingen ger du hela kokta ägg, gärna med skal och allt, eller så ger du rå äggula och häller vitan på en tallrik ock kör ca 20 sekunder i micron. Äggulan har alla vitaminer och mineraler samt protein medan äggvita är en jättebra proteinkälla. Vid upphettning kan en del av vitaminerna i äggulan förstöras därför förordar jag rå äggula eller löskokt ägg. Ägg ger du ett par gånger i veckan. 2 ägg/10 kg hund/vecka.

-Ge gärna en bra fiskolja så att din hund får Omega-3. Det är ju inget protein men Omega-3 är viktigt för muskler och leder och många andra funktioner i kroppen. De flesta hundarna lider brist på de fettsyrorna.

Kontakta en canineopat för hjälp med träningsschema och kost.

Vitlök till hunden – Hur farligt är det egentligen?

Varför säger så många människor att vitlök är giftigt?

Om du känner dig osäker på att ge din hund vitlök, kanske du vill veta varför den hamnade på ”svarat listan”. Vitlök är godkänd för användning i foder till sällskapsdjur, men ironiskt nog, har FDA (Food and Drug Administration) också listat vitlök i sin databas för giftiga växter. Detta kan spåras 15 år tillbaka till en universitetsklass på fem Japanska veterinärstudenter som genomförde ett litet experiment år 2000 (Lee K.-W. m fl). Denna 11-dagars studie vid Hokkaido University visade att när de fyra försökshundarna fick motsvarande en vitlöksklyfta per kilo kroppsvikt (dvs 20 vitlöksklyftor eller 2-3 hela vitlökar till en 18 kilos hund. En enorm mängd!), hade vitlök ”potential” att orsaka hemolytisk anemi (skador på de röda blodkropparna). Även om hundarna i studien kan ha haft dålig andedräkt och deras röda blodcellsvärden påverkades, så utvecklade dom inte hemolytisk anemi. Det var en extremt liten studie som har lett till denna rädsla för vitlök. Undvik vitlök om du misstänker att din hund redan har anemi, eller om du har en valp som fortfarande utvecklas.

Dr Jean Dodds konstaterar att det är disulfider i vitlök som kan vara giftiga för djur genom att orsaka skador på de röda blodkropparna genom överkonsumtion under långa tidsperioder. Eftersom röda blodkroppar transporterar syre till vävnaderna, kan en minskning av deras antal resultera i en diagnos av hemolytisk anemi. Symptomen är diarré, buksmärtor, aptitförlust, uttorkning. Om det fortskrider och det finns en större förlust av röda blodkroppar, kommer djuret att uppvisa svaghet, slöhet, bleka slemhinnor, snabb andning och puls, gulsot och mörk urin. Men Dr Dodds rekommenderar fortfarande många livsmedel och kosttillskott som innehåller vitlök.

Vitlök gör mycket mer nytta än skada. Allicin ger vitlök dess antimikrobiella egenskaper. Genom att hacka färsk vitlök, har du en av de mest imponerande, antimikrobiella ämnen som finns i naturen, och det finns dussintals vetenskapliga studier som stödjer detta påstående. Det är ett bra (och billigare) naturligt alternativ till antibiotikan tetracyklin. Dessutom fungerar vitlök mot många former av virus och kommer inte att äventyra den positiva floran i mag-tarmkanalen när de intas i lämpliga mängder. Många kan även intyga att vitlök fungerar bra mot fästingangrepp. Än en gång, vet Moder Natur bäst.

Du kan tryggt ge din hund vitlök färsk, torkad eller som olja (finns i kapslar) varje dag eller som kur på några dagar enligt den här guiden:
4-7 kg – ½ klyfta
9-18 kg – 1 klyfta
20-32 kg – 2 klyftor
> 34 kg – 2 ½ klyftor
Eller följ anvisning på förpackningen om du köper vitlöksextrakt eller pulver.
Kokt vitlök förlorar sina medicinska kvaliteter och näringsämnen.

Källa: Joanne Keenan
Läs mer här där Tina har gjort en grundlig research och även listat sina källor: http://www.cutiepiepolly.se/2012/11/ar-vitlok-farlig-att-ge-till-hund.html

Jag rekommenderar vitlökskur på 5 dagar enligt guiden ovan om din hund har ont i halsen. Vanliga tecken på halsont hos hund är att den luktar illa i munnen, äter onormalt mycket gräs, harklar sig, har röda och svullna sidor längst bak i svalget, då kan det vara idé att prova en vitlökskur. Det skadar inte och kan vara värt ett försök i kampen mot antibiotikaresistensen som blir allt vanligare. Om halsen inte har blivit bättre måste du uppsöka veterinär.

Hemlagad hundmat på färs och ris

Här kommer det lite mer matinspiration till er som vill testa att laga hundmat.

Det här tillhör mitt och mina hundars favoritrecept. Enkelt att göra och supersmaskigt.

Mitzis Favorit

Till ca 5 kg hundmat behövs följande:
2 kg blandfärs
3,5 dl okokt råris
1 kg rivna morötter
1/2 kg blodpudding
2 tärningar Knorr Hönsbuljong
4 L vatten

Blanda allt i en 10 L kastrull och koka på svag värme i ca 30 min. Låt svalna och förvara i kyl i max 1 vecka eller frys in.

Näringsmässigt tillför blandfärsen protein och fett, alla B-vitaminerna, fosfor, kalium, selen och zink. Från råriset får man, förutom fibrer och lite protein, B-vitaminer, jod, magnesium, fosfor och natrium. Morötterna bidrar med fibrer, vitamin A och K samt B6, folat och kalium. Blodpuddingen innehåller protein, D-vitamin och massor med järn. Hönsbuljongen tillför bl.a. B12 som annars kan vara brist på i hundmaten, lite kalcium och magnesium finns även i buljongen.

När maten serveras (ett av målen på en dag) tillsätter jag en kaciumkälla typ äggskalspulver eller Hundapotekets Kalk (se dosering på förpackningen). Det går också bra att hälla på en skvätt fil eller yoghurt, ca 1 msk till hund på 10 kg.

Några gånger i vecka kan det vara bra att tillsätta en rå äggula. Vitan häller jag ut på en tallrik och kör 20 sekunder i micron och lägger sedan på maten. Då boostar man maten med vitaminer, mineraler och protein.

Laxolja, fiskolja eller rapsolja häller jag på maten vid ett tillfälle varje dag för att få med de nyttiga Omega 3 fettsyrorna samt vitamin E.

Det enda som saknas här är vitamin C. Det avhjälps enkelt med lite nyponpulver. Hundens behov av just vitamin C är troligen inte så stort som för människan men det finns påståenden att det hjälper mot urinvägsinfektion, urinstenar, artroser, inflammationer hos hund.

Naturtugg som torkade grisöron, tjurmuskel och vom kan tillför mer protein för det dagliga behovet.

Du måste inte tillsätta en massa för att hunden ska hålla sig frisk och må bra på den här maten, du bara optimerar förutsättningarna.

Smaklig måltid, hälsar Mitzi!

Har du svårt att banta hunden?

Har du svårt att banta hunden?

Går den inte ner i vikt trots bantningsfoder och ökad motion?
Hundar är ju individer och just ditt foder kanske inte passar din hund egentligen, även om det i stort verkar vara ett ”bra” foder. Kastrerade hundar eller hundar med metabola sjukdomar (rådfråga veterinär om metabol sjukdom) kan vara extra svåra att banta.

Bara en fundering, men KAN det vara så att hundens mat innehåller för mycket med kolhydrater eller kolhydrater med för högt GI (glykemiskt index) som t.ex. ris, spannmål, majs eller potatis? Det kan vara värt att försöka med ett foder baserat på kött och grönsaker i stället? Rårivna morötter ger bra mättnadskänsla utan att tillföra en massa kalorier.

Hund som äter gräs

Är det något fel när hundar äter gräs?

Folk undrar ofta om det är normalt för sin hund att äta gräs. De förknippar ofta gräsätande med matsmältningsproblem eller annan sjukdom, men i de flesta fall är hunden inte sjuk. Det finns många hälsofördelar med att äta gräs:

Gräset är rikt på klorofyll och antioxidanter och hundar vet detta intuitivt. Gräsätande balanserar din hunds kropp och balanserar en kost som är rik på kött protein och fett. Hundarter har en stark tendens att utveckla obalanser i mjälten och cancer i mjälten. Gräs har en mycket positiv effekt på mjälten och blodrening. Vetegräs och vetegräsjuice anses vara bland de mest potenta superlivsmedel (superfoods) näringsmässigt för människor, och hundar tycks veta det intuitivt. Starrgräs, kvickrot och andra vassa, sträva gräsblad är hundarnas favoriter. Vissa källor hävdar att syftet med att just äta sträva gräs är att bli av med parasiter i tarmkanalen. Gräset är också rikt på fibrer, vilket förbättrar matsmältningen och tarmrörelserna. Hundar drar även nytta av de mineraler, vitaminer och andra näringsämnen som finns i gräs.

Som nämndes tidigare, är bara en liten del av gräsätande hundar sjuka. En iakttagelse är att hundar som äter torrfoder och andra förädlade livsmedel, är i allmänhet mer benägna att drabbas av metabola obalanser och brister; därför är de mer benägna att äta gräs och kräkas. Det är fullt begripligt att hundar som äter torrfoder som har legat i sin påse på en hylla i månader och ibland år skulle äta gräs oftare.

Sammanfattningsvis är det absolut okej för din hund att äta gräs, om hon eller han har haft regelbundna hälsokontroller, är frisk och äter rå eller tillagad mat kompletterat med naturliga vitaminer, mineraler, probiotika och omega-oljor.

Källa: Dr Peter Dobias

Min kommentar: Det finns ju bra och mindre bra torrfoder, men i vilket fall som helst är det aldrig fel att ge naturliga vitaminer och mineraler organiskt bundet som t.ex. Kelp (blåstång), Spirulina (alger) och Healthy Paws Herbolistic (torkad växtblandning) etc. Om vitaminerna och mineralerna är i sin ursprungliga form i t.ex. livsmedel så är det svårt att överdosera. Probiotika är bra tarmbakterier som finns i bl.a. fil och yoghurt. Pro Biosa Pet är jättebra till hund eftersom den är fri från mjölkprodukter. Omega-oljor är t.ex. fiskolja, laxolja, rapsolja, linfröolja.

Panik kur mot diarré

Diarré? Här kommer supertipset som kan rädda tävlingshelgen!

I går morse hade Nisse rinnande diarré. Inget annat, inget kräks eller så. Pigg och glad, ingen feber, men rutten i magen. Jag vet inte vad han har fått i sig men det är ju rötmånad och det har väl slunkit ner en elak bacill.

Om du ska tävla behöver hunden energi så att fasta då är inget bra alternativ. Dessutom har jag upplevt i många fall att fastan kan göra saken ännu värre då hunden kan bli sur i magen och dessutom börja kräkas. Små valpar och digivande tikar ska inte fastas.

Denna kur gjorde jag till Nisse och han hade fast avföring efter 24 timmar!

Morgon: 1-2 burkar morotspuré/10 kg hund + 1 påse Fortiflora (finns hos många veterinärer) som hälls på purén, eller annat preparat innehållande bra tarmbakterier typ Canikur eller Prokolin, följ då deras rekommendationer för administration. Om du har svårt att ta dig till veterinär så ge laktosfri A-fil, yoghurt, Kefir eller Onaka (dessa innehåller probiotika alltså bra tarmbakterier som t.ex. acidofilus och/eller bifidus).
Kväll: 1-2 burkar morotspuré/10 kg hund.

Till digivande tik bör du tillsätta kalcium i maten t.ex. Calcicomb, laktosfri fil eller yoghurt.

Har du en hund som dessutom kräks kan du testa denna blandning:

Lös 1 tärning Knorr Hönsbuljong i 1 liter vatten i kastrull (just Knorr har lägre salthalt än de andra buljongsorterna).
Vispa ner 2 dl majsena upplöst i vatten.
Ta av från spisen.
Rör ner 4 burkar morotspuré.

Låt svalna. Det ska nu vara en tjock gelé av allt.

Ge till hunden i mindre portioner 4 ggr/dag. Strö Fortiflora på maten 1 ggr/ dag enligt beskrivning på förpackningen. Till digivande tik tillsätts någon kalciumkälla.

Hoppas det ordnar sig nu:-)

Omega-3, va e de?

Omega-3, va e de?
Fleromättade fetter är livsnödvändiga. Kroppen kan inte själv tillverka dem utan hunden måste få i sig dem via maten.

De viktigaste fleromättade fetterna heter omega-3 och omega-6. Omega-3 och omega-6 är egentligen namn på två familjer av fleromättade fetter. I dessa familjer ingår olika långa fettsyror som har olika funktion i kroppen. De behövs bland annat för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler. De påverkar också regleringen av blodtrycket, hur njurarna fungerar och även immunförsvarets funktion.

Omega-3 och omega-6 påverkar kroppen på olika sätt. I många fall dämpar omega-3 effekterna av omega-6 på ett positivt sätt. Båda fetterna samspelar och det är därför viktigt att hunden får via maten lagom mängd av båda. En hög kvot mellan omega-6- och omega-3-fettsyror i kosten har förts fram som en möjlig faktor för risken att utveckla olika sjukdomar som till exempel inflammatoriska tillstånd.

Omega-3 och omega-6 finns ofta tillsammans i en och samma näringskälla. Ofta finns det mer omega-6 än omega-3 i födan, och det är därför enklare att hunden får i sig tillräckligt med omega-6. Omega-6 är mycket stabil och tål bland annat upphettning medan omega-3 är känslig för värme, syre och ljus därför är det sannolikt att kvoten omega-6/omega-3 är helt skev i processat foder.

Rikligt med omega-3 hittar du i fet fisk och kött från gräsbetande djur (vilt och köttdjur som enbart har fötts upp på gräs). Omega-6 finns t.ex. i spannmål och majs. Fiskolja av hög kvalité är ett bra sätt att öka på omega-3 halten. Hög kvalité har fiskoljor där fisken är fångad i ishavet med korta transporter till fabriken där oljan tillverkas. Om hunden inte tål fiskolja kan du ta rapsolja eller olivolja som har förhållandevis hög halt av omega-3.

Källa: Livsmedelsverket och Jodie Gruenstern

Lilla Friskvårdsskolan, Del 5: Aktivering/Berikning

Aktivering/Berikning

För hundens välbefinnande är just berikning av hundens vardag och liv lika viktigt som promenad och vård. Jag hittade en riktigt trevlig kandidatuppsats från 2011 skriven av Therese Eriksson: Berikning för tamhund (Canis familiaris), och så här sammanfattar hon vad berikning är:

Berikning innebär att tillföra eller förändra något i hundens liv och miljö som ökar dess välfärd genom att stimulera naturliga beteenden. Berikning minskar stress- och problembeteenden, stereotypier och dålig hälsa, och gör hunden mer adaptiv till sin omgivning, ökar den kognitiva förmågan, gör hunden mer nyfiken, samt ökar hundens förmåga att klara av utmaningar. Berikning kan delas in i sex kategorier; födoberikning, miljöberikning, doftberikning, social berikning, fysisk berikning, samt kognitiv berikning. Berikning kan vara både enkelt och roligt, och ett trevligt inslag i vardagen för både hunden och dess ägare.

Exempel på berikning:

Födoberikning: Att låta hunden arbeta för sin föda, genom att till exempel strö ut fodret på marken, gömma det, eller använda aktiveringsleksaker. Olika former av ben eller kadaver uppmuntrar till tuggbeteenden, och hänger man ibland upp dessa får hunden även arbeta för att få loss dem. Att ge hela eller råa ägg, frukt och grönsaker i olika former och varianter uppmuntrar till undersökande av föda.

Miljöberikning: Att ge hunden en stimulerande miljö där den kan
undersöka saker, lukta, spana och leka. Detta kan göras genom att förse hunden med olika typer av leksaker, som den kan leka med själv, tillsammans med människor, eller tillsammans med andra hundar. Man kan ge hunden tillgång till att bädda, gräva, eller undersöka främmande föremål. För hundar som hålls i kennlar är det även viktigt att dessutom förse dem med en komplex stimulerande miljö, med exempelvis horisontella och vertikala plan, utkiksposter, tunnlar, siktbarriärer, och en variation av dofter att undersöka.

Doftberikning: Att låta hunden använda sitt luktsinne, exempelvis i nya miljöer eller genom att lägga spår. Hunden kan även ges möjlighet att undersöka och lukta på olika dofter och markera dessa.

Social berikning: Att i olika former låta hunden få interagera och umgås med både människor och artfränder. Detta kan ske genom regelbundna promenader, träning eller lek, men även genom att man som ägare pratar med hunden, samt borstar, klappar och kelar med den. Relationer mellan människa och hund stärks av positiva upplevelser i samband med interaktion och aktivitet. Doftmarkering, både att lukta på och att markera själv, är för hunden ett viktigt socialt beteende som den bör få utföra.

Fysisk berikning: Att låta hunden få utlopp för sina rörelsebehov. Genom regelbundna promenader där hunden får röra sig i sina gångarter, hoppa, klättra och parera i terräng. Träning i olika former, eller lek, ger även det fysisk stimulans. Hundar har olika grader av motivation till jaktbeteenden såsom att spana, spåra, förfölja, jaga och/eller attackera bytet, vilket man kan stimulera genom jaktlekar, men även med spår, om man inte vill jaga med hunden på riktigt.

Kognitiv berikning: Att låta hunden lösa problem, vilket enkelt går att låta hunden göra genom att ge den aktivitetsspel, som finns i många varianter och svårighetsgrader. Det går även bra att gömma föda under burkar, eller i kartonger, tidningspapper, toalettrullar i olika kombinationer. Promenader i olika miljöer eller träning i olika former ger också kognitiv berikning.

Understimulering kan leda till stress- och problembeteenden, inaktivitet, stereotypier och dålig hälsa, som berikning däremot motverkar. Berikning ökar hundens fysiska och psykiska välmående genom att främja utförandet av naturliga beteenden och ökad beteendediversitet. Hundar blir med hjälp av berikning mer adaptiva till sin omgivning, får större förmåga att klara av utmaningar och ökad nyfikenhet. Även träningsbarheten och potentialen för ökad prestanda ökar av berikning. Hundens kognitiva förmåga ökar dessutom av berikning, och takten hundens hjärna åldras i blir långsammare.

Enbart fantasin sätter gränsen för hur man kan berika sin hunds liv, och genom att ha roligt tillsammans under berikningen stärker man sin relation. Berikning behöver inte vara komplicerat, utan kan lätt bli en enkel och rolig del av vardagen för både hund och ägare.

Läs hela uppsatsen här

Läs tidigare inlägg