Vetenskap

Science

Här finner du intressant forskning, kunskaper, erfarenheter som handlar om hundars hälsa

Hemlagad hundmat – Mitzis snabba favoritmiddag

Här kommer ett snabbt hundmatsrecept som funkar så bra på alla mina hundar. Bra magar från första måltid, fina pälsar och glada hundar.

Som vanligt så köper jag kött med kort bäst-före-datum där det är halva priset så det kan bli vad som helst, men min favorit är färs. Att välja frysta grönsaker är bra då dom dels är färdigskalade och i små bitar och dels för att dessa grönsaker är skördade då dom är perfekt mogna och har högst näringsvärde. Jag tycker att mina hundar är bäst i magen då det finns ris eller matkorn med i koket. Buljong kan jag ta med för smaken och lite salt (det blir ca 1 tsk salt i hela koket på ca 3-4 liter). Blodpudding är smaskens men också laddat med järn, och billigt.

Mitzis snabba favoritmiddag

1 kg blandfärs
600 g kycklingfilé
ca 600 g Sommargrönsaker
2,5 dl Råris, ekologiskt
500 g Blodpudding (utan tillsatt socker)
2 tärningar Kycklingbuljong, ekologisk

Protein ca 15%
Fett ca 8%
Kolhydrater ca 7%
(Beroende på hur mycket vatten det är i maten)

Gör så här:

  1. Koka kycklingen i ca 20 min och finfördela det kokta kycklingköttet då det har svalnat något.
  2. I samma kastrull (du behöver inte diska emellan) kan du sedan koka grönsakerna, i lite vatten som knappt täcker grönsakerna, i ca 15 min. Mixa med stavmixer.
  3. Under tiden kokar du riset i en stor gryta med ca 1-1,5 liter vatten tillsammans med buljongen.
  4. När riset är klart häller du i köttfärsen, rör runt och kokar i ca 10 min.
  5. Sedan häller du i grönsaksmixet, kycklingen och den tärnade blodpuddingen. Blanda väl så att blodpuddingen smälter ner i blandningen.
  6. Häll i plastlådor och förvara i kylen det som ska användas inom en vecka och resten fryses.
  7. Servera med Hundapotekets Kalk (kalk och mineraler) eller Standardt Laga Mat (kalk, mineraler och vitaminer) eller hemmagjort äggskalspulver (kalk).

D- och E-vitamin bör tillföras då det kan vara lite på den lägre sidan här, då kan du toppa maten i bland med rå äggula eller sardiner i olja (häll bort oljan) eller fiskolja vid servering.

Jästtabletter är aldrig fel som t.ex. Bjäst, det tillför naturliga B-vitaminer. Nyponpulver tillför C-vitamin, antioxidanter och andra fytonäringsämnen.

I det här receptet är det 50% kött och 50% övrigt. Man kan gott öka på köttmängden eller tillsätta äggvita för att höja proteinhalten om man inte ger proteinrikt tugg som t.ex. torkad tjurmuskel. Du kan som sagt reglera proteinhalt med äggvita eller med magert kött som tex fisk eller kycklingfilé, och reglera fetthalten med fetare kött eller en olja som hälls på maten vid servering.

Enkelt grundrecept till hemlagad hundmat

Grundrecept för hemlagad hundmat

Till 10 kg hund/dag

1-2 dl kött/fågel/fisk/ägg
2-4 dl grönsaker och ris/matkorn
1 msk Standardt Laga Mat (finns hos zoofackhandeln)*
1 msk Fett/olja

 

Gör en större sats som räcker i ca 1 vecka eller längre (frys in). Maten håller sig annars bra i ca 1 vecka i kylen.

Koka kött/färs/fågel/fisk och låt svalna i sitt spad. Om det är ben med köttet kan det gärna koka med då det finns massor med näringsämnen som frigörs ur benen vid koket, men släng sedan de kokta benen som inte får ges till hund. Spara det näringsrika spadet. Finfördela köttet. Ägg ges här kokta och skalade. Variera gärna köttvariant mellan koken. Ena veckan blir det t.ex. kyckling och andra veckan blir det blandfärs eller lax, kanske blandat med ägg. Välj det som är på extrapris. Förvara i en burk i kylen.

Koka grönsakerna som gärna kan vara från frysdisken välj något/några av t.ex. Sommargrönsaker, haricots verts, vaxbönor, ärtor och morötter. Morötter brukar generellt vara snällt mot magen. Koka gärna i köttspadet. Mixa med stavmixer.

Koka ris eller matkorn väl enligt beskrivning på förpackningen. Välj det som funkar bäst för din hund.

Blanda lika delar ris/matkorn med grönsaksmixet. Förvara i en burk i kylen.

Vid servering hälls Standardt Laga Mat och fett på maten. Fett kan vara rapsolja, olivolja, solrosolja, fiskolja, osaltat smör, ister m.m.).

*Som alternativ till Standardt Laga Mat kan du ta:
½ tsk Hundapotekets Kalk + 1 tsk Haelthy Paws Herbolistic (dessa innehåller endast naturliga  vitaminer och mineraler).

Ägg till hunden

Råa eller kokta ägg till hunden???

Många har hört rykten om att man inte ska ge rå äggvita till hunden och anledningen heter avidin, ett protein som bara finns i vitan. Avidin binder mycket lätt till biotin (vitamin B7) och gör då biotin otillgängligt för upptag i tarmen. Det finns dock inga belägg för att en hund som äter ett par råa ägg i veckan kan få biotinbrist. Avidin tror man har en antibakteriell egenskap så helt fel är inte avidin. Att ha rå äggvita på svåra brännskador är en mycket gammal metod för att skydda och läka brännskadan.

Om du känner dig osäker att servera hunden hela råa ägg rekommenderar jag att ge antingen löskokt ägg eller att ge gulan rå och hälla vitan på en tallrik och köra den 20 sekunder i mikron. Avidin förstörs vid värmebehandling. Om gulan värmebehandlas finns det risk att de viktiga vitaminerna i gulan förstörs. I vilket fall som helst så är hela ägg en jättebra proteinkälla, råa som kokta. Skalet kan också ätas om hunden vill, det innehåller kalk (kalcium).

Ägg räknas också till de s.k. superfoods. Det innehåller alla vitaminer, mineraler, fetter och proteiner som är nödvändiga för kroppen, utom C-vitamin då.

Mer muskler på hunden med rätt näring

Bygga muskler, varför det och hur – ur ett näringsperspektiv

Som Canineopat får jag ofta frågor om hur man bygger muskler på sin hund. Nu pratar vi inte om rehabilitering efter skada utan bara en förbättring av allmänhälsan hos sällskapshunden och för att öka prestationen hos den sportande hunden som t.ex. agility, weight pull, racing etc.

Musklerna tillsammans med senor och ligament håller ihop hela hunden och gör att hunden orkar bära sig själv. Muskler består av muskelfibrer som består av proteiner som består av aminosyror som består av molekyler.

Muskler måste användas och gärna få en ”nära döden upplevelse” för att byggas upp och bli starkare, dvs utsättas för mer ansträngning än i normala fall. Klättra upp för backar, galoppera i jobbig terräng eller som intervallträning, simning, gå i vatten etc är bra muskelträning för hunden. Men det räcker inte helt och hållet. För att bygga muskler behövs även byggstenarna till muskler, PROTEIN!

Här följer en kort beskrivning på hur du kan göra på ett enkelt, sunt och billigt sätt för att bättra på protein och näring i maten.

Äldre hundar ha en sämre förmåga att ta upp näring via tarmen och kan därför tappa muskel och vitalitet helt enkelt på grund av felnäring. Många sällskapshundar har dålig aptit och det är inte ovanligt med obalans näringsmässigt. Sporthunden kräver riktigt bra näring för att bibehålla och kunna bygga muskelmassa och inte riskera att kroppen ”tar” av musklernas protein för att ha byggstenar till andra funktioner i kroppen.

-Ge extra protein i form av rå nötfärs 50 gram/10 kg hund/dag (om du inte vill ge rått kött kan du koka färsen i lite vatten eller ge kokt kycklingfilé eller annat magert kött. Tänk på att kokvattnet innehåller näring så ge det också)

-Ge gärna ägg som är en supernäringskälla. Ägg innehåller allt utom C-vitamin. Antingen ger du hela kokta ägg, gärna med skal och allt, eller så ger du rå äggula och häller vitan på en tallrik ock kör ca 20 sekunder i micron. Äggulan har alla vitaminer och mineraler samt protein medan äggvita är en jättebra proteinkälla. Vid upphettning kan en del av vitaminerna i äggulan förstöras därför förordar jag rå äggula eller löskokt ägg. Ägg ger du ett par gånger i veckan. 2 ägg/10 kg hund/vecka.

-Ge gärna en bra fiskolja så att din hund får Omega-3. Det är ju inget protein men Omega-3 är viktigt för muskler och leder och många andra funktioner i kroppen. De flesta hundarna lider brist på de fettsyrorna.

Kontakta en canineopat för hjälp med träningsschema och kost.

Vitlök till hunden – Hur farligt är det egentligen?

Varför säger så många människor att vitlök är giftigt?

Om du känner dig osäker på att ge din hund vitlök, kanske du vill veta varför den hamnade på ”svarat listan”. Vitlök är godkänd för användning i foder till sällskapsdjur, men ironiskt nog, har FDA (Food and Drug Administration) också listat vitlök i sin databas för giftiga växter. Detta kan spåras 15 år tillbaka till en universitetsklass på fem Japanska veterinärstudenter som genomförde ett litet experiment år 2000 (Lee K.-W. m fl). Denna 11-dagars studie vid Hokkaido University visade att när de fyra försökshundarna fick motsvarande en vitlöksklyfta per kilo kroppsvikt (dvs 20 vitlöksklyftor eller 2-3 hela vitlökar till en 18 kilos hund. En enorm mängd!), hade vitlök ”potential” att orsaka hemolytisk anemi (skador på de röda blodkropparna). Även om hundarna i studien kan ha haft dålig andedräkt och deras röda blodcellsvärden påverkades, så utvecklade dom inte hemolytisk anemi. Det var en extremt liten studie som har lett till denna rädsla för vitlök. Undvik vitlök om du misstänker att din hund redan har anemi, eller om du har en valp som fortfarande utvecklas.

Dr Jean Dodds konstaterar att det är disulfider i vitlök som kan vara giftiga för djur genom att orsaka skador på de röda blodkropparna genom överkonsumtion under långa tidsperioder. Eftersom röda blodkroppar transporterar syre till vävnaderna, kan en minskning av deras antal resultera i en diagnos av hemolytisk anemi. Symptomen är diarré, buksmärtor, aptitförlust, uttorkning. Om det fortskrider och det finns en större förlust av röda blodkroppar, kommer djuret att uppvisa svaghet, slöhet, bleka slemhinnor, snabb andning och puls, gulsot och mörk urin. Men Dr Dodds rekommenderar fortfarande många livsmedel och kosttillskott som innehåller vitlök.

Vitlök gör mycket mer nytta än skada. Allicin ger vitlök dess antimikrobiella egenskaper. Genom att hacka färsk vitlök, har du en av de mest imponerande, antimikrobiella ämnen som finns i naturen, och det finns dussintals vetenskapliga studier som stödjer detta påstående. Det är ett bra (och billigare) naturligt alternativ till antibiotikan tetracyklin. Dessutom fungerar vitlök mot många former av virus och kommer inte att äventyra den positiva floran i mag-tarmkanalen när de intas i lämpliga mängder. Många kan även intyga att vitlök fungerar bra mot fästingangrepp. Än en gång, vet Moder Natur bäst.

Du kan tryggt ge din hund vitlök färsk, torkad eller som olja (finns i kapslar) varje dag eller som kur på några dagar enligt den här guiden:
4-7 kg – ½ klyfta
9-18 kg – 1 klyfta
20-32 kg – 2 klyftor
> 34 kg – 2 ½ klyftor
Eller följ anvisning på förpackningen om du köper vitlöksextrakt eller pulver.
Kokt vitlök förlorar sina medicinska kvaliteter och näringsämnen.

Källa: Joanne Keenan
Läs mer här där Tina har gjort en grundlig research och även listat sina källor: http://www.cutiepiepolly.se/2012/11/ar-vitlok-farlig-att-ge-till-hund.html

Jag rekommenderar vitlökskur på 5 dagar enligt guiden ovan om din hund har ont i halsen. Vanliga tecken på halsont hos hund är att den luktar illa i munnen, äter onormalt mycket gräs, harklar sig, har röda och svullna sidor längst bak i svalget, då kan det vara idé att prova en vitlökskur. Det skadar inte och kan vara värt ett försök i kampen mot antibiotikaresistensen som blir allt vanligare. Om halsen inte har blivit bättre måste du uppsöka veterinär.

Hemlagad hundmat på färs och ris

Här kommer det lite mer matinspiration till er som vill testa att laga hundmat.

Det här tillhör mitt och mina hundars favoritrecept. Enkelt att göra och supersmaskigt.

Mitzis Favorit

Till ca 8-9 L hundmat behövs följande:
2 kg blandfärs
1 kg råris
8 rivna morötter
1/2 kg blodpudding
2 tärningar Knorr Hönsbuljong
4 L vatten

Blanda allt i en 10 L kastrull och koka på svag värme i ca 30 min. Låt svalna och förvara i kyl i max 1 vecka eller frys in.

Näringsmässigt tillför blandfärsen protein och fett, alla B-vitaminerna, fosfor, kalium, selen och zink. Från råriset får man, förutom fibrer och lite protein, B-vitaminer, jod, magnesium, fosfor och natrium. Morötterna bidrar med fibrer, vitamin A och K samt B6, folat och kalium. Blodpuddingen innehåller protein, D-vitamin och massor med järn. Hönsbuljongen tillför bl.a. B12 som annars kan vara brist på i hundmaten, lite kalcium och magnesium finns även i buljongen.

När maten serveras (ett av målen på en dag) tillsätter jag en kaciumkälla typ äggskalspulver eller Hundapotekets Kalk. Det går också bra att hälla på en skvätt fil eller yoghurt.

Några gånger i vecka kan det vara bra att tillsätta en rå äggula. Vitan häller jag ut på en tallrik och kör 20 sekunder i micron och lägger sedan på maten. Då boostar man maten med vitaminer, mineraler och protein.

Laxolja, fiskolja eller rapsolja häller jag på maten vid ett tillfälle varje dag för att få med de nyttiga Omega 3 fettsyrorna samt vitamin E.

Det enda som saknas här är vitamin C. Det avhjälps enkelt med lite nyponpulver. Hundens behov av just vitamin C är troligen inte så stort som för människan men det finns påståenden att det hjälper mot urinvägsinfektion, urinstenar, artroser, inflammationer hos hund.

Proteinhalten är rätt låg runt 15% därför kan den här maten funka för hundar med njurproblem. Ge annars extra protein i bland, som ägget som jag beskrev ovan och rått kött.

Naturtugg som torkade grisöron, tjurmuskel och vom kan tillför mer protein för det dagliga behovet.

Du måste inte tillsätta en massa för att hunden ska hålla sig frisk och må bra på den här maten, du bara optimerar förutsättningarna.

Smaklig måltid, hälsar Mitzi!

Har du svårt att banta hunden?

Har du svårt att banta hunden?

Går den inte ner i vikt trots bantningsfoder och ökad motion?
Hundar är ju individer och just ditt foder kanske inte passar din hund egentligen, även om det i stort verkar vara ett ”bra” foder. Kastrerade hundar eller hundar med metabola sjukdomar (rådfråga veterinär om metabol sjukdom) kan vara extra svåra att banta.

Bara en fundering, men KAN det vara så att hundens mat innehåller för mycket med kolhydrater eller kolhydrater med för högt GI (glykemiskt index) som t.ex. ris, spannmål, majs eller potatis? Det kan vara värt att försöka med ett foder baserat på kött och grönsaker i stället? Rårivna morötter ger bra mättnadskänsla utan att tillföra en massa kalorier.

Hund som äter gräs

Är det något fel när hundar äter gräs?

Folk undrar ofta om det är normalt för sin hund att äta gräs. De förknippar ofta gräsätande med matsmältningsproblem eller annan sjukdom, men i de flesta fall är hunden inte sjuk. Det finns många hälsofördelar med att äta gräs:

Gräset är rikt på klorofyll och antioxidanter och hundar vet detta intuitivt. Gräsätande balanserar din hunds kropp och balanserar en kost som är rik på kött protein och fett. Hundarter har en stark tendens att utveckla obalanser i mjälten och cancer i mjälten. Gräs har en mycket positiv effekt på mjälten och blodrening. Vetegräs och vetegräsjuice anses vara bland de mest potenta superlivsmedel (superfoods) näringsmässigt för människor, och hundar tycks veta det intuitivt. Starrgräs, kvickrot och andra vassa, sträva gräsblad är hundarnas favoriter. Vissa källor hävdar att syftet med att just äta sträva gräs är att bli av med parasiter i tarmkanalen. Gräset är också rikt på fibrer, vilket förbättrar matsmältningen och tarmrörelserna. Hundar drar även nytta av de mineraler, vitaminer och andra näringsämnen som finns i gräs.

Som nämndes tidigare, är bara en liten del av gräsätande hundar sjuka. En iakttagelse är att hundar som äter torrfoder och andra förädlade livsmedel, är i allmänhet mer benägna att drabbas av metabola obalanser och brister; därför är de mer benägna att äta gräs och kräkas. Det är fullt begripligt att hundar som äter torrfoder som har legat i sin påse på en hylla i månader och ibland år skulle äta gräs oftare.

Sammanfattningsvis är det absolut okej för din hund att äta gräs, om hon eller han har haft regelbundna hälsokontroller, är frisk och äter rå eller tillagad mat kompletterat med naturliga vitaminer, mineraler, probiotika och omega-oljor.

Källa: Dr Peter Dobias

Min kommentar: Det finns ju bra och mindre bra torrfoder, men i vilket fall som helst är det aldrig fel att ge naturliga vitaminer och mineraler organiskt bundet som t.ex. Kelp (blåstång), Spirulina (alger) och Healthy Paws Herbolistic (torkad växtblandning) etc. Om vitaminerna och mineralerna är i sin ursprungliga form i t.ex. livsmedel så är det svårt att överdosera. Probiotika är bra tarmbakterier som finns i bl.a. fil och yoghurt. Pro Biosa Pet är jättebra till hund eftersom den är fri från mjölkprodukter. Omega-oljor är t.ex. fiskolja, laxolja, rapsolja, linfröolja.

Panik kur mot diarré

Diarré? Här kommer supertipset som kan rädda tävlingshelgen!

I går morse hade Nisse rinnande diarré. Inget annat, inget kräks eller så. Pigg och glad, ingen feber, men rutten i magen. Jag vet inte vad han har fått i sig men det är ju rötmånad och det har väl slunkit ner en elak bacill.

Om du ska tävla behöver hunden energi så att fasta då är inget bra alternativ. Dessutom har jag upplevt i många fall att fastan kan göra saken ännu värre då hunden kan bli sur i magen och dessutom börja kräkas. Små valpar och digivande tikar ska inte fastas.

Denna kur gjorde jag till Nisse och han hade fast avföring efter 24 timmar!

Morgon: 1-2 burkar morotspuré/10 kg hund + 1 påse Fortiflora (finns hos många veterinärer) som hälls på purén, eller annat preparat innehållande bra tarmbakterier typ Canikur eller Prokolin, följ då deras rekommendationer för administration. Om du har svårt att ta dig till veterinär så ge laktosfri A-fil, yoghurt, Kefir eller Onaka (dessa innehåller probiotika alltså bra tarmbakterier som t.ex. acidofilus och/eller bifidus).
Kväll: 1-2 burkar morotspuré/10 kg hund.

Till digivande tik bör du tillsätta kalcium i maten t.ex. Calcicomb, laktosfri fil eller yoghurt.

Har du en hund som dessutom kräks kan du testa denna blandning:

Lös 1 tärning Knorr Hönsbuljong i 1 liter vatten i kastrull (just Knorr har lägre salthalt än de andra buljongsorterna).
Vispa ner 2 dl majsena upplöst i vatten.
Ta av från spisen.
Rör ner 4 burkar morotspuré.

Låt svalna. Det ska nu vara en tjock gelé av allt.

Ge till hunden i mindre portioner 4 ggr/dag. Strö Fortiflora på maten 1 ggr/ dag enligt beskrivning på förpackningen. Till digivande tik tillsätts någon kalciumkälla.

Hoppas det ordnar sig nu:-)

Ben buljong – God och nyttig näringsbuljong

Gör buljong på ben till din hund

Ben buljong är en sedan länge glömd ”superfood” som är billig, packad med näringsämnen och lätt att göra. Här är fem skäl till att du bör göra ben buljong för din hund.

1. Ben buljong är bra för leder
I boken Deep Nutrition, av Dr Cate Shanahan skriver hon följande: ”Hälsan hos lederna beror på hälsan hos kollagenet i dina ligament, senor, och på ändarna av dina ben. Kollagener är en stor familj av biomolekyler, som omfattar bl.a. glykosaminoglykaner, som är mycket speciella molekyler som hjälper till att hålla våra leder friska”.
Ben buljong är laddad med glykosaminoglykaner och du är säkert bekant med en av dem: glukosamin. Ben buljong innehåller inte bara otroliga mängder av glukosamin, den är också fylld med andra gemensamma skyddsföreningar som kondroitin och hyaluronsyra. Dessutom, glykosaminoglykaner från ben buljong är resistenta mot nedbrytning och absorberas i sin intakta form via tarmen. Enligt Dr Shanahan fungerar de som hormoner, stimulerar celler som kallas fibroblaster, som bildar kollagen i lederna, senor, ligament, och även artärer.

2. Ben buljong hjälper levern vid avgiftning
Levern är kroppens reningsverk. Hundens lever är under attack dagligen om den stackars hunden ligger på mattor och golv som behandlats med kemikalier, promenerar på gräs som blivit behandlade och besprutas med gifter, äter mat med giftiga och syntetiska ingredienser, får giftiga avmaskningsmedel och medel mot loppor och fästing i förebyggande syfte, läkemedel, antibiotika, vacciner och mycket mer.
Levern var aldrig tänkt att drabbas av detta angrepp och dess förmåga att avgifta begränsas av tillgången på aminosyran glycin. Gissa vad har massor av glycin? Jo, ben buljong!

3. Ben buljong främjar en hälsosam mage och tarm
Insidan av tarmarna innehåller miljontals små hål som tillåter passage av smält näringsämnen för att komma in i kroppen. Stress, dålig kost och bakteriell överväxt kan orsaka fler hål att öppna eller att bli större. Detta kallas läckande tarm. Problemet med de stora hålen är att saker och ting kan passera in i blodet som inte är avsedda att göra det, bland annat osmält mat materia, gifter och jäst. Kroppen kommer att märka dessa osmälta matrester som främmande inkräktare och börja attackera dem. Detta är hur allergier och matkänslighet utvecklas. Ben buljong är laddad med ett geléaktigt ämne som kan täcka de läckande hålen: gelatin!

4. Ben buljong är fantastisk näring för sjuka hundar
Har du någonsin haft en hund med fruktansvärd diarré och hade problem att få honom tillbaka på fast föda? Eller en hund som konvalescent med dålig aptit, men du vet att han behöver mer näring? Ben buljong till undsättning!

Studier utförda på 1800-talet visade att när det finns gott om gelatin i kosten, kan kroppens behov av protein från kött källor minskas med så mycket som femtio procent! Ben buljong är också en utmärkt källa till viktiga mineraler och kan stärka immunförsvaret! Ben buljong är också laddad med glycin, vilket underlättar matsmältningen genom att hjälpa till att reglera syntesen av gallsalter och sekretion av magsyra.

5. Så här gör man ben buljong

Det här behövs:
Äppelcidervinäger – Hjälper till att dra mineraler ur benen mer noggrant.
Koka under en lång tid – Detta är nödvändigt för att få full näring ur benen. Det finns ingen magisk tid, men försök sjud det under 24 timmar i en Crock-pot. Du kan göra det på spisen också, men se till att du inte lämnar sjudande buljong utan uppsikt.

Du kan använda råa eller kokta ben men se till att inkludera ben med brosk. Du kan samla in och spara kokta ben från din egen mat i frysen men tänk på att skölja bort sås och kryddor som kan vara irriterande för din hunds matsmältningssystem. Råa kycklingvingar och kycklingben är ett bra val.

Täck benen med vatten och lite till.
Häll i vinägern (ca 3 msk till 3 liter).
Koka upp och sänk sedan värmen och låt sjuda i ungefär 1 dygn.
När buljongen är klar, sila bort benen (inte mata dem till din hund!). Om du använder ben med kött som du behöver rensar du dem för hand. När det har svalnat, tar du bort överflödigt fett från toppen av buljongen om du vill (det kan vara mindre än du förväntar dig). Resten är din buljong. Om buljongen är geléaktig när den har kallnat så har du gjort ett bra jobb med den!

Du kan frysa denna buljong i små behållare (även is kub brickor) för enkel dispensering. Eller så kan du förvara den i kylskåpet i ungefär fyra dagar.

Du kan lägga till näringsrika vegetabilier till din buljong medan det kokar. Prova kelp, nässlor, vitlök och/eller ”Italienska” örter (salvia, rosmarin, timjan, oregano, basilika, fänkål frö).

Ben buljong är inte näringsmässigt komplett på lång sikt för utfodring, men du kan använda den som en bas för en komplett måltid eller som ett komplement till din hunds vanliga kost.
Ben buljong är ett hälsosamt sätt att blöta torr mat, vätska upp din hund när han är sjuk, och du kan även dela den med din hund och vinna samma fördelar! Gör ben buljong en regelbunden del av din matlagnings repertoar i vinter.

Källa: Dogs Naturally Magazine, Margarat Nee.

Läs tidigare inlägg