Om oss

Ett långt hundliv

Mitt hundliv började redan 1971 med att en Chow Chow flyttade in i familjen, Geishan. Geishan var en familjehund och mycket självständig som chowar i regel är, men det hindrade inte mig att lära henne diverse konster. Med tillräckligt gott godis kan även en envis chowe lära sig att sitta fint.

Efter en massa år med studier och jobb, kom äntligen tillfället som gjorde det möjligt att skaffa hund igen. I juni 1991 skaffade jag min lilla sheltie Ronja. Ronja tog LP i alla lydnadsklasserna och blev Svensk lydnadschampion 6 år gammal. Ronja blev även uppflyttad till Lägre klass spår och utbildad kantarellsökshund. Mitt stora hundintresse gjorde att jag även utbildade mig till SBK Instruktör under den perioden.

I och med framgångarna med Ronja vaknade mitt intresse för att träna och tävla i bruksgrenarna. Jag köpte mig då en brukshund 1997, en Belgisk vallhund Groenendael. Mio öppnade en ny hundvärld för mig, brukset och belgarna. Mio blev champion i både bruks (spår) och lydnad samt även utställning. Han blev även utbildad eftersökshund.

År 2000 flyttade ännu en belgarpojke hem till våran lilla flock. Det var Tango 8 månader gammal och import från Holland. Oj vad han lärde mig mycket om hund och hundspråk. Det var en riktig tuffing, helt rå men otroligt vacker. Tango vann det mesta på utställning och blev utställningschampion. Vi tävlade även i högre klass bruks och lydnadsklass 3. Vid det här laget hade jag även utbildat mig till SBK Allmänlydnadslärare.

Ett hundliv är kort och numera förgylls mitt liv med fyra shelties, Billy, Kalle, Mitzie och Trendy alias Nisse. Billy är en riktig allround-hund som jag tävlar med i lägreklass spår, lydnadsklass 3 samt agility klass 3. Kalle är Billys son, en riktig busunge men fullfart. Han tävlas i agility klass 3 och kvalad med sitt lag till AgilitySM 2018. Mitzi är en krutgumma som tävlar i agility klass 2. Nisse är import från USA och är, precis som Tango, helt rå och håller på att lära sig hur ett vanligt Svenskt hundliv går till.

Åsa Sjöberg
Cert. SBK Instruktör
Cert. SBK Allmänlydnadslärare
Cert. Canineopat
Dipl. Massageterapeut
Cert. Pet Food Nutrition Specialist

Ronja

Ronja

Mio och Tango

Mio och Tango

Billy, Nisse och Mitzi

Billy, Nisse och Mitzi