Kan hundar äta för mycket protein?

Svar: NEJ!

Jag vet att påståendet förekommer lite här och där så jag bestämde mig för att kolla upp det.

Hunden är en köttätare. Kött innehåller ungefär 20-35% protein, ca 70% vatten och resten är fett, vitaminer, mineraler etc. Protein är byggstenen i alla celler i kroppen, fett behövs som energi, skydd runt de inre organen och framför allt till det fettlösliga vitaminerna.

Men man kan faktiska dö utav att bara äta kött och då handlar det om magert kött. Det kallas för kaninsvält. Det har egentligen inget med själva proteinet att göra utan bristen på vissa vitaminer samt brist på fett för de fettlösliga vitaminerna. Kaninsvält kallas det för därför att kaninkött är mycket magert och pälsjägare fick lätt tag på just kanin som mat. Dom år mycket ensidigt just bara kaninkött men svalt ihjäl då det tog mycket energi från deras egen kropp för att bryta ner kaninköttet. Kroppen utarmades på livsviktiga vitaminer.

Individer med njurproblem bör vara försiktiga med vilken proteinkälla dom äter samt mängden protein då proteinets nedbrytningsprodukter elimineras via njurarna och ut med urinen.

Påståendet att för mycket protein ger klåda har ingen grund. Däremot kan fel proteinkälla göra att hunden reagerar negativt. Hundar ska äta protein från animalier, inte från spannmål eller baljväxter.

Påståendet att hunden kan bli allergisk mot protein stämmer, tyvärr. Men det är inte proteinets fel utan något helt annat….

Denna cliffhanger får avsluta denna veckas funderingar, info och utbildning.

Kommentarer inaktiverade.