Humlebyns diet för halvrisiga hundmagar

Humlebyns diet för halvrisiga hundmagar

Ursprunget till denna diet kom till då min första sheltie var av den känsliga varianten. Veterinären rekommenderade då att jag skull ge henne en blandning på överkokt ris, kokt kycklingkött och solrosolja. Min sheltie blev helt bra i magen och gick upp 1 kg i vikt på en månad. Lyckligtvis har jag inte behövt använda dieten så ofta. Morotspurén lade jag till i receptet då den tillför vitamin A samt har en stabiliserande effekt på avföringen.

Symtom: Kräks i bland gult skum/slem och/eller halvsmält mat. Har blandad avföring tex först hårda kulor sedan lösare efter hand, till slut nästan diarré. Har alltid lös avföring. Förövrigt frisk, pigg hund med hyfsad aptit, päls och hull.

Orsak:
• Kan vara att hunden inte riktigt tål sin vanliga hundmat eller hundgodis.
• Hunden har känslig mage.
• Mag-tarmarmkatarr.
• Stress och oro.
• Medicinering

Syfte: Att ge hunden lättsmält god mat som ”lugnar” magen och normaliserar mag-tarmsystemet. Kräkningarna upphör och avföringen blir normal.

Det här behövs till hund på ca 10 kg:

4 dl okokt avorioris eller risottoris
1,5 L vatten
3 burkar morotspuré (barnmat)
1 grillad eller kokt kyckling
1 dl Solrosolja eller Rapsolja
1 tsk salt

Koka riset i vattnet och saltet i ca 30 min eller tills riset är ordentligt genomkokt (mjukt utan kärna) och grötigt. Rensa kycklingen från skinn, ben, brosk och fördela köttet i lite mindre bitar. Blanda ris, kycklingkött, olja och morotspuré. Spara 3 dl oblandat ris. Dietmaten förvaras i kylen. Ge inte kylskåpskall mat utan häll på lite varmt vatten innan så att det blir riktigt ljummet och slafsigt. Maten räcker i ca 1 vecka och håller sig bra i kylen under den tiden.

Dietkur:

Ta bort all gammal mat, tuggben eller annat hunden kan äta. Diska matskålen och vattenskålen. Fyll på med rent friskt vatten.

Dag 1: Ge bara kokt ris ca 1 dl vid tre tillfällen (morgon, middag, kväll).

Dag 2 och 3: Ge dietmaten ca 1 dl vid tre tillfällen (morgon, middag, kväll).

Dag 4: Ge dietmaten ca 2 dl vid två tillfällen (morgon och kväll). På kvällen blötlägger man ca 10 kulor av bra hundmat för känsliga magar*, baserat på ris och kyckling.

Dag 5: Ge dietmaten ca 2 dl + de uppblötta kulorna vid två tillfällen (morgon och kväll). På kvällen blötlägger man ca 20 kulor av bra hundmat för känsliga magar*, baserat på ris och kyckling.

Dag 6: Ge dietmaten ca 1.5 dl + de uppblötta kulorna vid två tillfällen (morgon och kväll). På kvällen blötlägger man ca 0.5 dl kulor av bra hundmat för känsliga magar*, baserat på ris och kyckling.

Dag 7: Ge dietmaten ca 1 dl + de uppblötta kulorna vid två tillfällen (morgon och kväll). På kvällen blötlägger man ca 1 dl kulor av bra hundmat för känsliga magar*, baserat på ris och kyckling.

Dag 8: Ge dietmaten ca 0.5 dl (eller vad som finns kvar) + de uppblötta kulorna vid två tillfällen (morgon och kväll). På kvällen blötlägger man ca 1.5 dl kulor av bra hundmat för känsliga magar*, baserat på ris och kyckling.

Dag 9 och tillsvidare: Ge uppblött hundmat för känsliga magar* som ovan fast utan dietmaten.

Redan efter ett para dagar ser man skillnad på hundens avföring och aptit.

Man kan använda enbart dietmaten under 1-4 veckor om man upplever att hunden behöver vila magen under längre tid, därefter kan man övergå till något mag-snällt helfoder* eller komplettera dietmaten med vitaminer och mineraler. Det finns massor med recept på hemkokt hundmat på nätet, titta där för tips om komplettering.

I vissa fall kan man behöva ge hunden även ett magsyrahämmande preparat tex Losec mups 10 mg 1 gång dagligen. Det kan behövas om hunden äter medicin som är retande på magslemhinnan. Fråga på Apoteket om sammedicinering med Losec mups går bra.

När magen har stabiliserat sig och du har övergått till ett foder som fungerar på din hund är det dags att introducera ett nytt födoämne för att ha koll på vad hunden tål eller inte tål. Om du vill träna din hund under diettiden rekommenderar jag att du använder rent kycklingkött eller torkad vom som belöningsgodis.

Skicka gärna epost till mig om hur du upplever dieten, tex om den var bra eller dålig, om du gjorde egen variant på den, etc.

Åsa

* Kommersiellt helfoder till hund är ett kapitel för sig. I det här fallet med dietmat för känsliga hundmagar vill jag råda dig att läsa innehållsförteckningen på påsen och välja det foder som har få ingredienser. Undvik soja och spannmål i fodret. Välj helst ett färskfoder eller koka hundmaten själv, men jag vet att det ibland är opraktiskt och torrfoder är det enda alternativet för många hundägare. I vissa fall kan faktiskt hundar vara känsliga för kycklingprodukter och då är viltkött ett bra alternativ, både i dietmaten och som torrfoder.