Skötsel

Skötsel

Pälsvård

Här beskriver jag pälsvården till vardags och inte specifikt just inför utställning. Skötsel inför utställning beskrivs under Träning o Tävling. Sheltiens päls är lättskött och luktar aldrig illa. Strukturen på pälsen med underull och täckhår gör att smuts och väta inte fäster så lätt samt håller hunden varm på vintern. Ett värmande täcke kan vara bra att ha för att hålla musklerna varma vid pauser under träningspass samt då det är extremt kallt och hunden inte är i rörelse.

Bad
Rekommendationerna om hur ofta en hund ska badas (tvättas) varierar beroende på ras, hundhållning, funktion och egna åsikter. Vilda hundar badar aldrig medan vi har våra tama hundar oftast boende inomhus tillsammans med oss och av hygieniska skäl bör man bada sin hund då och då. Jag badar mina hundar ungefär var annan månad eller oftare: Efter fällning för att bli av med all gammal päls en gång för alla. Efter löp för att tvätta bort löplukt så att livet blir lättare för min hane. Inför utställning. Då hundarna ska följa med på kalas för att dom ska lukta gott och vara fina. Eller då jag tycker det behövs. Men det bestämmer man ju själv när ett bad skulle passa. Använd ett schampo för hundar och tänk på att skölja ur schampot mycket noga annars kan hunden få besvärliga eksem av schamporesterna. Torka hunden noga med t.ex. först en Plutoduk, som har extrem uppsugningsförmåga, och sedan vanliga frottéhanddukar. Avsluta med att föna den torr. Var speciellt noga med armhålor, ljumskar, kragen och under svansen.

Borstning
En gång i veckan ska hunden borstas. Använd en karda, och vid fällning en underullskam (ser ut som en kratta med rullande piggar). Var noga att reda ut eventuella tovor som ibland kan dyka upp bakom öronen. Borsta igenom hela pälsen och känn över hunden, att alla tovor är borta, att inga fästingar finns och att hunden inte har några sår eller svullnader.

Klor och Tassar

Klor
Klorna klipps var tredje vecka. Behovet kan dock variera beroende på vilket underlag hunden oftast går på. Klorna ska vara så korta att dom inte nuddar golvet när hunden står. Klipp så kort du vågar utan att klippa i pulpan. Det är inte farligt om man råkar klippa så att det blöder, då sätter man bara på en socka tills det har slutat att blöda och/eller lite blodstillande vadd. Du får absolut inte trösta hunden om du råkar klippa i pulpan utan låtsas som om inget hände. Om man tröstar hunden så kan obehagskänslan öka och hunden blir rädd för kloklippning.

Tassar
På vintern kan hunden få torra sprickor i trampdynorna pga vägsaltet, smörj då med Skillingarydssalvan eller annan tassalva. Var noga med att torka tassarna vid vått väglag för att undvika eksem mellan trampdynorna. Tassalva kan också smörjas på huden mellan trampdynorna för att förebygga våteksem.

Ansning av tassar
Med ansning menar jag att man kan piffa upp sin sheltie lite även om man inte tänker ställa ut den. Klipp bort överflödig päls som sticker ut mellan trampdynorna. Klipp bort päls som sticker ut rund tassen så att tassen ser oval och fin ut. På bakbenen kan man klippa pälsen mellan tassen och hasen så att det ser jämt ut. På frambenen kan man klippa pälsen mellan tassen och sporrens lilla trampdyna ca 4 cm upp på benet. Var försiktig och klipp inte för mycket utan bara så att det ser mindre spretigt ut. Be gärna någon som är kunnig att visa första gången.

Tänder

Vid veckans borstning kontrollerar och rengör man också tänderna på hunden. Bäst är att göra det varje dag men av egen erfarenhet så glömmer man lätt. Kontrollera att tänderna är hela och fria från plack och tandsten. Plack tas enkelt bort med tandborste eller microfiberduk. Tandsten får veterinären hjälpa dig med. Man kan dock ta bort tandsten själv med en tandstensskrapa men var då mycket försiktig så du inte förstör tandens emalj.

Öron

Kontrollera varje vecka att öronen är rena och inte luktar illa. Om man ser en brun beläggning kan man vira pekfingret med torr bomull och försiktigt torka där man kommer åt. Peta aldrig med Tops i hundens öron. Om hunden har klåda i öronen och kanske går med huvudet på sned ska du kontakta veterinär.

Övrigt

Ögon
Torka eventuellt bort gegg i ögonvrån med torr ren trasa.

Könsorgan
Normalt behöver man inte göra något med hundens könsorgan.

Analöppning
Titta gärna under svansen och gör rent runt analöppningen om det behövs. Om hunden åker kana på baken kan det bero på att analsäckarna är fyllda och spänner. Antingen låter du en veterinär tömma dom eller så kan du göra det själv genom att trycka med tumme och pekfinger strax under analöppningen. Håll hushållspapper över analöppningen då analsäckssekretet kan komma som en dusch.

Hull och kondition

En hund ska inte vara fet. Det frestar på hjärta och leder. Du ska kunna känna att revbenen finns när du trycker med fingrarna på hundens sida. Det kan också vara bra att ha kontroll på hundens vikt. För att hunden ska må bra behöver den också få allsidig motion. Med det menas att hunden behöver både röra sig fritt i skog och mark och gå vanliga promenader. En sheltie kan hänga med på det mesta.

Mat
Det finns en uppsjö av olika foder och foderfabrikat, likaså teorier och dieter. Använd det foder som hunden mår bra av och byt inte i onödan. Oftast har uppfödaren till din hund redan rekommenderat ett foder. Vissa shelties kan ha känslig mage och då rekommenderar jag att man ger hunden mat oftare tex 3 ggr/dag och använder foder för känsliga magar och/eller färskfoder, se även Humlebyns diet.
Ge gärna din hund något att tugga på för att rensa tänderna och tandköttet. Det finns olika varianter av oxhudspinnar, grisöron, tjurmuskel och märgben. Tänk på att ge märgbenen råa. Råa ben är ”segare” och får rundare flisor än kokta. Skrapa ur det mesta av märgen då det är vanligt att hundarna blir lösa i magen av den mycket feta märgen.

Mental stimulans

Lika väl som mat och motion behöver hunden mental stimulans (hjärngympa). Sheltien är intelligent, pigg, observant, nyfiken och lättlärd. Det finns massor med böcker som ger tips om hur man kan aktivera sin hund. Gå gärna kurser hos Brukshundklubben eller en hundklubb nära där du bor. Om tiden tryter och du är stressad så kan en så enkel övning som att leta godis, inne eller ute på en gräsmatta i närheten, vara det som gör att både du och din hund är nöjda. Hunden behöver alltså använda hjärnan, lösa problem, använda nosen, lära sig saker och utforska världen. Om du är en mycket aktiv hundägare är det också viktigt att ta vilodagar då enda stimulansen är dagens promenader. Mer om träningstips finner du under Träning och tävling.