Träning och Tävling

Träning och Tävling

Min första sheltie Ronja var en mjuk och lite vek tik och jag själv kunde inte så mycket. Jag läste den litteratur som fanns om hundträning och gick kurser. På den tiden, tidigt 90-tal, var det större skillnad på metoderna att träna hund än vad det är i dag, dvs. det fanns då de nya mjuka metoderna och de gamla militäriska metoderna. De gamla militäriska metoderna är nu ett minne blott och istället bygger den dominerande metodiken i dag på positiv förstärkning med belöning för rätt beteende. Men, som sagt, då jag gick på hundkurs med Ronja fick vi gå tio ekipage på rad på appellplanen och dirigerades i avdelning framåt marsch alla på en gång, om hunden tittade på något annat än mig fick den ett lätt ryck i kopplet. Jag fick faktiskt många bra tips och råd från dessa kurser, men det var Ronja som egentligen lärde mig hur man tränar hund. Om Ronja inte förstod mig eller tyckte att jag var konstig och verkade irriterad, ja då gick hon sin väg. Det var då bara för mig att börja analysera problemet och börja om att få Ronja på bra humör igen med lite lek och skoj samt göra någon övning som vi bägge kunde bra, till exempel en rak inkallning. Med Ronja fick jag alltså vara mycket försiktig. Jag fick inte ens tänka en negativ tanke. Med träningen ökade Ronjas självförtroende och hon blev med tiden tryggare och robustare.

Ronjas gyllene regler gäller än och kallas i dag för mjuka metoder medan jag kallar det sunt förnuft.

  • Tappa aldrig humöret
  • Det är aldrig hundens fel
  • Gör om gör rätt
  • Ha kul ihop

Att träna med sin hund måste inte innebära att man vill eller ska tävla på något sätt utan ger dig och din hund en stunds samvaro, samförstånd och samarbete. Det stärker er relation och bygger upp självförtroendet hos hunden. Träningen ger också hjärngympa hos hunden vilket leder till en mentalt trött och nöjd hund samt en hundägare med gott samvete.
Först och främst ta reda på vad din sheltie gillar mest. Är det att springa efter bollar, eller att ha dragkamp med t.ex. en trasa? Eller är det mat eller godbitar som korv och Frolic som står högst i kurs?
När det är klart gör du iordning en belöningspåse med lite överaskningar till din hund. I påsen kan det ligga olika sorters bollar, en gammal strumpa, trasa, boll med snöre och tross att ha dragkamp med, pipleksaker, en burk med olika godbitar i. Det är bra att kunna variera belöningarna, ibland kommer det en godbit, ibland kommer det lek med en boll, ibland kommer både godis och lek för att förstärka för hunden att den har varit extra duktig.

Planera din träning. Vad ska ni träna på i dag? Vad behöver förbättras? Dela upp det färdiga utförandet i så många små delar det bara går och träna på varje bit för sig. T.ex. att lära hunden att ligga kvar på en plats tills du säger till den att den får gå där ifrån, kan delas upp enligt följande:

  1. Börja med att lära hunden ett frikommando dvs. ett ord som lösgör hunden från sin
    uppgift att ligga kvar och betyder att hunden får göra vad den vill. Ett sådant ord kan
    t.ex. vara var-så-god, hopp-o-lek, fri, slut.
  2. Lär hunden sedan att lägga sig ner på ordet ligg, plats, ner, bli eller annat, för dig, bra ord.
  3. När det fungerar bra dvs. hunden lägger sig ner enbart på ordet, utan annan hjälp, är det dags att träna på att hunden blir kvar i liggande ställning. Här handlar det om att sakta öka liggetiden successivt medan du fortfarande står bredvid.
  4. Därefter är det dags att börja lämna hunden steg för steg.
  5. Sist utökar man tiden som hunden ligger en bit ifrån dig, du kanske till och med kan gå utom synhåll för hunden en kort stund.

Det finns säkert ännu mer uppdelningar man kan göra.

Träna korta pass med många pauser t.ex. 5 minuter träning och 1 minut paus. Med paus menas att hunden inte gör något alls utan bara står och har tråkigt eller ligger och vilar. Det är träningen som är kul. Var uppmärksam på om hunden börjar bli trött och sluta i tid. Ett tecken på trötthet kan vara att hunden börjar göra många fel, tappar intresset eller börja skälla på dig. Avsluta i så fall med en lätt övning som du vet att hunden klarar galant. Om hunden gör många fel måste du ta dig en funderare på hur du har lagt upp övningen, förstår hunden vad du vill?

Glöm inte att värma upp innan träningen och att varva ner efter träningen. Det är inte så svårt utan handlar bara om att gå en kort koppelpromenad så hunden får nosa och kissa samt få en blodgenomströmning i sina muskler på ett kontrollerat sätt. Ska du träna agility eller snabba inkallningar bör uppvärmningen även innehålla en stunds trav.

Om vädret är kallt och träningen innehåller längre pauser kan det vara bra att ha ett
värmande täcke till hunden under pausen.

Om vädret är varm är det viktigt att ha med sig vatten till hunden. Mycket godis kan också göra hunden törstig.

Det finns många bra hundböcker som ger tips på vad och hur man kan träna med sin hund, allt från aktiveringsövningar till tävlingsnivå.

Lycka till med din träning!