Dålig andedräkt

Många hundar har mycket illa luktande andedräkt vilket egentligen inte är sunt. Vi är vana vid det, och ofta gör vi inget åt det utan ser det som normalt. Dålig lukt i munnen kan bero på magproblem, halsproblem eller tandsten, plack och infekterat tandkött. Vanligast är dock bristande munhälsa hos hunden med tandsten och infekterat tandkött orsakad av för lite gnagande på ben som nöter bort matrester och bakteriebeläggningar.

Munhälsan påverkar utvecklingen av systemsjukdomar genom att bakterieplack vid tandköttskanten orsakar en lokal bakteriell infektion. Den startar i sin tur en inflammationsreaktion som bryter ned vävnaden (parodontit). Från den inflammerade vävnaden kan bakterier, bakterieämnen och signalämnen (cytokiner) komma ut i blodbanan och spridas via blodcirkulationen. Genom att dessa ämnen är starkt retande för immunförsvaret kan de ställa till skada på andra ställen. Därigenom förstärks risken för utvecklingen av systemsjukdomarna. Källa: Dr S. Ehdin

Det är alltså viktigt att hålla hundens tänder rena och tandköttet friskt. Du kan borsta tänderna på din hund, ge den ben eller andra nötande tuggprodukter. Det finns dock hundar som inte gillar att tugga på ben eller hundägare som inte kan eller vill borsta tänderna på hunden. Det här inlägget är i första hand dedikerat till er!

Ta bort tandsten antingen att du skrapar tänderna på hunden själv eller ber veterinär eller annan kunnig person. Nu kommer vi till det nya och smarta!

Gnugga tandköttet och tänderna med 1 tsk kallpressad ekologisk kokosolja varje dag. Kokosoljan minskar antalet skadliga bakterier i munnen samt ger fler positiva hälsoeffekter. Det kallas Oilpulling och är en tusenårig metod för att få bättre munhälsa men är även en effektiv och skonsam avgiftning. Oilpulling innebär att man sköljer munnen med rena oljor för att ”dra ut” skadliga bakterier, svampar och skadliga organismer från tänderna, tandköttet och halsen. Källa: Aktuell Friskvård.

Kokosoljan är dessutom hälsosam för magen, skyddar tänderna mot tandstensbildning, har god smak för hunden och doftar gott av kokos.

 

Kommentarer inaktiverade.