Kosttillskott för leder och brosk – Ha tålamod!

Hundar med artrit behandlas oftast med smärtstillande och antiinflammatoriska preparat som t.ex. carprofen. Dessa läkemedel är effektiva med relativt snabbt resultat på minskad svullnad och minskad smärta. Dessa preparat är dock kända att påverka magslemhinnan negativt med gastrit (magkatarr) som bieffekt.

Därför rekommenderar även veterinärer kosttillskott innehållande kroppsegna ämnen som t.ex. glukosamin och kondroitinsulfat som stimulerar nybildning av brosk och ledvätska.

Det är allmänt känt att det tar längre tid för att uppnå full effekt av dessa kosttillskott och i en studie av McCarthy et al (2006) där glukosamin/kondroitinsulfat jämfördes med carprofen kunde man påvisa en förbättring av ledhälsan efter 70 dagar för kosttillskottet jämfört med carprofen där full effekt uppnåddes efter 42 dagar. Behandling med  glukosamin/kondroitinsulfat bör alltså pågå i minst 70 dagar innan effekt uppnås. Ha tålamod.

Kommentarer inaktiverade.