Ge din hund ett ben!

Vilka ben är bra för hundar?
Det förekommer många funderingar och myter kring att ge hunden ben och här ska jag försöka att bringa klarhet så att ni vågar ge er hund ett nyttigt tugg och tandrengöring samt meningsfull sysselsättning. Den största delen av informationen nedan har jag fått av veterinär Dr Peter Dobias.

Tugga på rätt typ av RÅA ben är motsvarigheten till en god tandrengöring, tar bort plack och förhindrar tandköttsproblem. Råa ben ger en lättsmält källa till kalcium, fosfor och andra mineraler, dock ger utfodring med ben inte tillräckligt för att ge alla de nödvändiga mineralerna.

Utfodring med ben gör magens muskelskikt starkare vilket kan förhindra magomvridning. Dr Dobias har i nästan 20 år rekommenderat ben och en rå kost, och han har inte sett ett enda fall av magomvridning hos hundar som äter sådan mat. Ben har också en renande effekt som ger grovfoder i kosten, och bulk för friska tarmrörelser. Utfodring av råa ben kan också förhindra problem med anal säckarna då tarmrörelser (och den ofta lite hårdare avföringen) efter utfodring med ben är kraftigare vilket hjälper till att trycka ur analsäckarna och bli av med överskott av analsäckssekret.

Att tugga på råa ben håller våra hundar, speciellt valpar och unghundar sysselsatta. Men utfodring med ben för ofta (varje dag) kan leda till överdrivet starka tuggmuskler, därför föreslår Dr Dobias att ge ben ungefär två till tre gånger i veckan.

Vilka ben kan man ge?
Undvik att ge märgben från nöt. De är ofta hårdare än hundarnas tänder. Större hundar kan riskera att skada sina tänder. Billiga märgben kan förvandlas till en smärtsam och mycket dyrt äventyr. Mindre hundar kan gärna tugga på de stora märgbenen eftersom de inte kan krossa dem. Men de har egentligen mycket liten nötningseffekt på tändernas emalj. Flera av er protesterar säkert!: ”Men min hund älskar stora ben !! Han gillar att jobba med benmärgen! ”.

I verkligheten, i naturen är hundar avsedda för att jaga fåglar, gnagare, kaniner, getter och kanske rådjur. De flesta hundar skulle helt enkelt inte våga gå någonstans nära en buffel eller en ko och i så fall skulle dessa stora djur inte vara grunden för deras kost. Däremot kan de ”rätta” benen spara Fido en massa tandbesvär och spara massor av pengar. Rekommenderat är att ge lamm- eller get ben två gånger i veckan. Den nötande verkan av dessa hårda men inte alltför tjocka ben är perfekt för att hålla din hunds tänder glänsande utan risk för tandfrakturer. Råa kycklingvingar är utmärkt tugg och mat för den lite mindre hunden och andra hundar som inte är så glupska att dom sväljer det helt.

Vad sägs om kyckling ben och benen som splittras?
Utfodring med dessa ben är säkert om de är råa. Hundar har mycket stark magsyra och ben blir mjuka och upplöses till mindre bitar innan de kommer in i tarmen. Detsamma gäller för till synes skarpare benfragment. Hundar har utvecklats med mycket tjockt och kraftigt muskelskikt runt mage och tarm. Dessutom har hundens tarm en extra kraftig tarmvägg på insidan, och rädslan för tarmperforation är överdriven. Hundar som äter enbart torrfoder tenderar att ha ett högre pH i magsäcken, alltså en mindre sur miljö, vilket kan försvåra nedbrytningen av ben. Hunden kräks i så fall upp de osmälta benbitarna.

Vad gör du om din hund inte vill äta ben, är det ok?
Om din hund antingen inte gillar ben eller inte kan smälta dem väl, är det ok att hoppa över dem. Se bara till att du kompletterar din hunds diet med de fyra viktigaste: mineraler, vitaminer, probiotika och omega oljor.

Prova även att ge din hund lufttorkade Svenska naturprodukter som t.ex. ankhalsar, tjurmuskel, grisöron och lammvom.

Benmjöl är inte en bra idé!
Vissa människor använder benmjöl med idén att ersätta råa ben. Problemet är att de flesta benmjöl värmesteriliseras och bearbetas, vilket gör det mycket svårt att smälta och absorbera.
Billigt benmjöl importeras ofta från Kina, och ingen kan garantera att du får endast benmjöl i påsen. I stället för benmjöl som kalciumkälla kan man välja äggskalspulver eller kalcifierade alger.

Hård eller lös i magen av ben?
Om din hund blir hård i magen av ben så får den för mycket: Ge inte ben så ofta. Om din hund blir lös kan det bero på den feta märgen (från märgben): Undvik märgben och ge hunden morotspuré i ett dygn för att få normal avföring igen.

Kommentarer inaktiverade.