Hund som inte vill äta – kräsen eller klok?

Det är just något som jag har funderat mycket på. Ett hunddjur är ett rovdjur som egentligen ska äta så mycket det går när det finns, eftersom han inte vet när han kan få tag på mat igen. Det som inte äts upp med en gång grävs ner för att ätas vid ett senare tillfälle. Magsäcken har stor bulkförmåga och tarmarna har mycket effektivt näringsupptag. Varför finns det då hundar som bara tittar på maten som serveras och går där ifrån? Hundar som viker undan huvudet då det bjuds mat?

Kan verkligen hundar vara kräsna? Eller är dom extra kloka som undviker det dom inte mår bra av? Jag är mer och mer inne på det senare.

Hundar kan i perioder ta en fasta på en eller två dagar vilket är helt i sin ordning då ett rovdjur i naturen inte alltid lyckas hitta mat varje dag två gånger om dagen. En del hundar vill jobba för att få aptit, t.ex. med nosarbete som spårning eller uppletande. Det kanske räcker med ökad motion och/eller lite lydnads- eller trix-träning.

Låt undersöka hunden som inte vill äta, den kanske har problem med mag-tarmkanalen, har ont i halsen, har dåliga tänder, har ont i huvud och kanske nacke, den kanske inte är helt frisk? Var sedan kritisk, ge inte din hund något den inte gillar eller luras att äta något med artificiella smakämnen. Tänk också på att om man svälter är man beredd att äta vad som helst, barkbröd och livrem. Det gäller hundar också.

Prova först att byta till färskfoder, ett helfoder som innehåller bl.a. rått kött. Om inte det funkar provar du att koka kött, ris och grönsaker blandat med rapsolja. Det finns massor med receptböcker för dig som vill koka hundmat själv. Du kan också prova att byta torrfoder till något som är holistiskt utan animaliska- och vegetabiliska biprodukter, spannmål, majs, soja och konserveringsmedel. Servera torrfodret uppblött med vatten vilket är snällast för magen. Din hund kanske helt enkelt vill ha köttiga ben? Även här finns det mycket litteratur i ämnet BARF. Det går även att köpa färdig fryst rå hundmat som innehåller allt. Variera gärna maten. Du minimerar risken för näringsbrist och foderöverkänslighet. Tvärt emot vad många torrfoderföretag påstår så är variation bara bra. Dom vill ju sälja sitt torrfoder så klart.

Kommentarer inaktiverade.