Syntetiska vitaminer och mineraler i hundmat – Naturligt eller onaturligt, spelar det någon roll?

Syntetiska vitaminer och mineraler i hundmat

Av Dr Jodie Gruenstern

Djurägare har för länge sedan lärt sig att inspektera innehållsförteckningen på hundmaten, förstå kött terminologin, ordningen av protein- och spannmålskällor och förekomsten av artificiella konserveringsmedel. Men hur många kräsna hundägare vet hur man granskar den långa listan av vitaminer och mineraler på förpackningen?

Visste du att farliga kinesiska ingredienser lurar i praktiskt taget varje djurmat – även premium-märken?

Varför är vitaminer och mineraler tillsatta i hundmat? Finns inte vitaminer och mineraler naturligt i maten vi äter?

För att uttrycka det enkelt, det finns inte tillräckligt med vitaminer och mineraler i bearbetade livsmedel för att förebygga sjukdom. När kött, spannmål, grönsaker eller frukt kokas eller värmebehandlas på något sätt, går näringsämnen förlorade i varierande grad. Detta är ett accepterat faktum i hundmatsindustrin. Branschen är medveten om att vissa miniminivåer av vitaminer och mineraler är nödvändiga för att undvika sjukdom. Samma bransch är medveten om att överdrifter av syntetiska vitaminer och mineraler också kan orsaka förödande sjukdom. Konsumenterna har utbildats att tro att livsmedel som är godkända av hundmatsindustrins kontrollorgan, American Association of Feed Control Operators (AAFCO) är säkra och balanserade.

Men, är de?

Varför behöver vi syntetiska ingredienser

För att få AAFCO godkännande måste ett hundfoder ha genomgått en utfodrings test med vissa krav eller ett standard vitamin- och mineral krav. Det billigaste sättet att uppfylla detta krav är att tillsätta en accepterad blandning av syntetiska vitaminer och mineraler till ett processat foder.

Ett annat sätt skulle vara att lägga i stora mängder hälsosamma livsmedel, vilket skulle ge tillräckligt med näring trots behandling, men dyra tester eller utfodringsförsök skulle vara nödvändiga för att styrka att dessa livsmedel är tillräckliga. Av denna anledning har de flesta tillverkare tillsatt en standard vitamin-mineralblandning. Denna blandning kan läggas till konserver, torrfoder, frystorkad, och även kommersiell fryst rå kost.
Hur kan du känna igen de vitaminer och mineraler på innehållsförteckningen?

Ta en påse med torrfoder. Om det står ”naturligt” på påsen, är det ganska troligt även märkt ”med tillsatta vitaminer och mineraler.” AAFCO kräver denna märkning eftersom de tillsatta vitaminer och mineraler är syntetiska, inte naturliga. Gruppen med vitaminer och mineraler brukar listas i mitten till botten av ingredienslistan, eftersom alla ingredienser är listade i ordning efter vikt. De flesta av namnen låter som kemikalier.

Här är en typisk ingredienslista för ”naturliga” varumärken med tillsatta vitaminer och mineraler:

Kyckling, kyckling mjöl, brunt ris, havre, korn, ris, fiskmjöl, kycklingfett (konserverat med blandade tokoferoler) naturlig kyckling arom, linfrö, torkade äggprodukter, potatis, morötter, sill, naturliga smakämnen, hela ägg, äpplen, morötter, sötpotatis, sillolja, torkad kelp, kaliumklorid, dikalciumfosfat, salt, vitlök, E-vitamin supplement, (olika jäsningsprodukter), kalciumkarbonat, kolinklorid, zinksulfat, vitamin A supplement, vitamin D3 supplement, järnsulfat , kopparsulfat, mangansulfat, niacin, kalciumpantotenat, vitamin B12 tillskott, folsyra, riboflavin, natriumselenit, pyridoxinhydroklorid, kalciumjodat, tiamin mononitrat, biotin, kobolt sulfat, rosmarin extract.

Onaturliga eller naturliga, spelar det någon roll?

Låt oss analysera bara ett mineral ur listan ovan av syntetiska tillsatser: natriumselenit.

Natriumselenit innehåller selen. När vi äter naturliga, obearbetade, hela livsmedel såsom nötter, kött, svamp, fisk eller ägg, äter vi selen som är komplex och konsumeras tillsammans med andra näringsämnen som hjälper selen att fungerar korrekt i kroppen. ”Människor och djur får selen främst från livsmedel. I växter och djur, är selen främst lokaliserad i en proteinfraktion ”(Ferretti och Levandar, 1976). Paranötter är den rikaste källan för selen. Höga halter av selen finns också i njure, tonfisk, krabba och hummer. Men, dessa livsmedel innehåller selen, inte natriumselenit.

”Både mutagen aktivitet (cancerframkallande) och antimutagenic (cancerförhindrande) aktivitet har tillskrivits selen; koncentrationen och den kemiska form som selen administreras verkar vara avgörande för att bestämma dess effekter. Vid de spårhalter som normalt förekommer i biologiska system (växter och djur), agerar selen uppenbarligen som ett antimutagenic men högre koncentrationer selen kan istället framkalla mutationer (cancer). Arciszewskaet al, 1982; Shamberger, 1985; Kramer och Ames, 1988

Var kommer natriumselenit ifrån egentligen? Natriumselenit framställs genom indunstning av en vattenhaltig lösning av natriumhydroxid (lut) och selensyra (Merck Index 1983). Selensyra framställs genom att kombinera vatten och selendioxid som produceras under den industriella reningen av koppar.

Låter det här som något vi bör äta?

Enligt National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH): ”långvarig exponering för natriumselenit kan orsaka blekhet, beläggningar på tungan, mag störningar, nervositet, metallisk smak och en vitlökslukt i andningen. Vätska i bukhålan, skador på lever och mjälte samt anemi har rapporterats hos djur. ”

Vet du något husdjur med dessa sjukdomar?

Hur många gånger har du hört att en hundägare kommenterat en förbättrad andedräkt vid förändring från torrfoder till färsk rå mat? Intressant!

Den selen vi vill äta är ett spårämne, vilket är en cofaktor för reducering av antioxidantenzymer, som finns i djur och de flesta växter. Denna biologiska källa till selen är avgörande för väl fungerande celler i kroppen, speciellt sköldkörteln. Selen kan hämma Hashimotos sjukdom, den mänskliga versionen av autoimmun tyreoidit, som har nått epidemiska nivåer i våra hundar. Selen kan även minska effekterna av kvicksilvrets giftighet.

Kan celler känna igen onaturliga vitamin- och mineralkällor?

Förutom insikten att onaturliga källor till selen kan vara giftiga, kan deras närvaro hindra möjligheten för naturliga källor att fungera korrekt i kroppen. Celler har receptorer för fastsättning av biologiska faktorer som slår på och av cellulära funktioner. Dessa receptorer kan bli ”igensatta” med look-alike vitaminer eller mineraler.

Detta fenomen kan förklara varför den initiala konsumtionen av ett syntetiskt vitamin eller mineral eller även hormonbehandling fungerar initialt, när receptorer är tomma och desperata för näringsämne. Men, när receptorerna blir igensatta med otillräckligt fungerande fejk näringsämnen kan inte cellreceptorer fungera korrekt. Du eller ditt husdjur kan må jättebra efter att ha börjat med syntetiska komplement, eller en ny typ av kost, tills de ursprungliga symtomen återkommer efter en tid.

Det är viktigt att komma ihåg att problemet inte startar och slutar med selen. Varje syntetisk vitamin och mineral bär liknande risker och brister.

Lösningar för dilemmat med syntetiska näringsämnen

Konsumenternas efterfrågan!

När den mesta hundmaten innehöll artificiella konserveringsmedel (BHA, BHT, etoxyquin), var det konsumenttryck som drev branschen att tillverka foder utan dem. Det kommer sannolikt att vara utbildning av hundägare samt konsumenternas efterfrågan som igen gör att branschen producerar hundmat utan dessa giftiga vitamin- och mineral tillsatser. Många märken av rå mat och minst ett märke av torrfoder och konserver finns redan för att uppfylla detta behov.

En av de mest förödande återkallelser i senaste djurmats historian inträffade när en ansedd tillverkare tappade för mycket av ett syntetiskt vitamin i receptet. Hundar dog. Men för mycket av en hel näringskälla, som apelsiner eller brysselkål, kommer i värsta fall att orsaka diarréer eftersom kroppen kan känna igen och rensa ut överskottet på lämpligt sätt! Detta kan inte hända med deras syntetiska motsvarigheter.

Hundmatskostnader stiger men kärleksfulla hundägare har insett att hälsosam mat kostar mer och de är villiga att betala för säkra och effektiva kosttillskott och livsmedel. Vartefter hundmatstillverkare inser att det är ett konsumentbehov och vilja att köpa, kommer de att svara genom att producera bättre och bättre hundmat.

Utbildning

Djurägare måste fortsätta att söka upp kurser i näringslära från oberoende utbildare och inte styras att köpa hundmat bara på priset eller från inflytelserik marknadsföring. Hundälskare måste bli medvetna och stödja företag som producerar etiskt.

Lär dig att läsa ingrediensetiketter. Dela denna information med familj, vänner och andra hundälskare. Uppmuntra veterinärer och uppfödare att vara open minded. Inte bara acceptera status quo. Sprid information och ställa bra frågor!

Kosttillskott

I vår ruttnande värld där jordar saknar näringsämnen produceras växter och djur med vitamin- och mineralbrist. Vi måste inse att lösningen inte är att fylla gapet med syntet, utan snarare söka sig hela mat källor. Färska dieter kan analyseras för att fastställa lämpligheten av näringsämnen. En kropp kan frodas på mindre mängder naturliga vitaminer än den kan på deras syntetiska motsvarigheter. Om tillsatts av ett vitamin eller mineral är nödvändigt, bör den helst komma från en hel näringskälla. Tillverkningsprocesser existerar som kan koncentrera hela livsmedels vitaminer tillgängliga från korsblommiga grönsaker, bär och örter och andra växter. Organkoncentrat kan också användas som närings resurser för att förhindra och reparera en myriad av sjukdomar.

Lösningen på hundars säkerhet och näringsintag finns inte i laboratoriet. Det ligger i den öppna och samvetsgranna användningen av de rikliga skatterna från naturen.

Kommentarer inaktiverade.