Lilla Friskvårdsskolan, Del 3: Motionen

Motionen

Motion betyder rörelse. Hunden behöver motion för att hålla sig frisk. Motionen ger ökad styrka, blodcirkulation och syre till hjärta, leder, muskler och alla organ i kroppen.

Hunden behöver promenader där den får lukta på kissfläckar och ”läsa tidningen”, men man behöver också ta hunden på motionsrunda ibland. Beroende på ras och storlek på hund kan motionen se olika ut. En stor hund kan du ta med dig på joggingrundan eller cykelturen. Om du själv har problem att röra dig kan du låta hunden simma på ett hundsim.

För den lilla hunden kan det räcka med koppelpromenader om vi går raskt.

Oavsett hund så strävar man efter att den ska bli flåsig och få ökad puls vid motion. Motionsträningen ska inte ge ökad stress, därför rekommenderar jag inte att man kastar pinnar och bollar för att motionera hunden. Variera gärna motionsform och terräng, det blir roligare för hunden och är bättre för musklerna.

Bra motion ger:
-Skogspromenad (i varierande terräng)
-Långpromenad (minst 1 timme)
-Power walk (gå raskt)
-Jogging
-Cykla i lugnt tempo så att hunden kan trava
-Simning

Hur ofta behöver man motionera hunden?
Det beror ju på vad du gör med hunden för övrigt men jag vet att simning 1ggr/vecka ger resultat på förbättrad kondition. Vi hundägare i Sverige ser daglig hundpromenad som en självklarhet och det i sig är ju en form av motion, men har du en jakthund eller tävlingshund behövs mer för att bygga upp och hålla konditionen så att hunden har optimala förutsättningar att klar sin uppgift.

Kommentarer inaktiverade.