Omega-3, va e de?

Omega-3, va e de?
Fleromättade fetter är livsnödvändiga. Kroppen kan inte själv tillverka dem utan hunden måste få i sig dem via maten.

De viktigaste fleromättade fetterna heter omega-3 och omega-6. Omega-3 och omega-6 är egentligen namn på två familjer av fleromättade fetter. I dessa familjer ingår olika långa fettsyror som har olika funktion i kroppen. De behövs bland annat för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler. De påverkar också regleringen av blodtrycket, hur njurarna fungerar och även immunförsvarets funktion.

Omega-3 och omega-6 påverkar kroppen på olika sätt. I många fall dämpar omega-3 effekterna av omega-6 på ett positivt sätt. Båda fetterna samspelar och det är därför viktigt att hunden får via maten lagom mängd av båda. En hög kvot mellan omega-6- och omega-3-fettsyror i kosten har förts fram som en möjlig faktor för risken att utveckla olika sjukdomar som till exempel inflammatoriska tillstånd.

Omega-3 och omega-6 finns ofta tillsammans i en och samma näringskälla. Ofta finns det mer omega-6 än omega-3 i födan, och det är därför enklare att hunden får i sig tillräckligt med omega-6. Omega-6 är mycket stabil och tål bland annat upphettning medan omega-3 är känslig för värme, syre och ljus därför är det sannolikt att kvoten omega-6/omega-3 är helt skev i processat foder.

Rikligt med omega-3 hittar du i fet fisk och kött från gräsbetande djur (vilt och köttdjur som enbart har fötts upp på gräs). Omega-6 finns t.ex. i spannmål och majs. Fiskolja av hög kvalité är ett bra sätt att öka på omega-3 halten. Hög kvalité har fiskoljor där fisken är fångad i ishavet med korta transporter till fabriken där oljan tillverkas. Om hunden inte tål fiskolja kan du ta rapsolja eller olivolja som har förhållandevis hög halt av omega-3.

Källa: Livsmedelsverket och Jodie Gruenstern

Kommentarer inaktiverade.