Ben buljong – God och nyttig näringsbuljong

Gör buljong på ben till din hund

Ben buljong är en sedan länge glömd ”superfood” som är billig, packad med näringsämnen och lätt att göra. Här är fem skäl till att du bör göra ben buljong för din hund.

1. Ben buljong är bra för leder
I boken Deep Nutrition, av Dr Cate Shanahan skriver hon följande: ”Hälsan hos lederna beror på hälsan hos kollagenet i dina ligament, senor, och på ändarna av dina ben. Kollagener är en stor familj av biomolekyler, som omfattar bl.a. glykosaminoglykaner, som är mycket speciella molekyler som hjälper till att hålla våra leder friska”.
Ben buljong är laddad med glykosaminoglykaner och du är säkert bekant med en av dem: glukosamin. Ben buljong innehåller inte bara otroliga mängder av glukosamin, den är också fylld med andra gemensamma skyddsföreningar som kondroitin och hyaluronsyra. Dessutom, glykosaminoglykaner från ben buljong är resistenta mot nedbrytning och absorberas i sin intakta form via tarmen. Enligt Dr Shanahan fungerar de som hormoner, stimulerar celler som kallas fibroblaster, som bildar kollagen i lederna, senor, ligament, och även artärer.

2. Ben buljong hjälper levern vid avgiftning
Levern är kroppens reningsverk. Hundens lever är under attack dagligen om den stackars hunden ligger på mattor och golv som behandlats med kemikalier, promenerar på gräs som blivit behandlade och besprutas med gifter, äter mat med giftiga och syntetiska ingredienser, får giftiga avmaskningsmedel och medel mot loppor och fästing i förebyggande syfte, läkemedel, antibiotika, vacciner och mycket mer.
Levern var aldrig tänkt att drabbas av detta angrepp och dess förmåga att avgifta begränsas av tillgången på aminosyran glycin. Gissa vad har massor av glycin? Jo, ben buljong!

3. Ben buljong främjar en hälsosam mage och tarm
Insidan av tarmarna innehåller miljontals små hål som tillåter passage av smält näringsämnen för att komma in i kroppen. Stress, dålig kost och bakteriell överväxt kan orsaka fler hål att öppna eller att bli större. Detta kallas läckande tarm. Problemet med de stora hålen är att saker och ting kan passera in i blodet som inte är avsedda att göra det, bland annat osmält mat materia, gifter och jäst. Kroppen kommer att märka dessa osmälta matrester som främmande inkräktare och börja attackera dem. Detta är hur allergier och matkänslighet utvecklas. Ben buljong är laddad med ett geléaktigt ämne som kan täcka de läckande hålen: gelatin!

4. Ben buljong är fantastisk näring för sjuka hundar
Har du någonsin haft en hund med fruktansvärd diarré och hade problem att få honom tillbaka på fast föda? Eller en hund som konvalescent med dålig aptit, men du vet att han behöver mer näring? Ben buljong till undsättning!

Studier utförda på 1800-talet visade att när det finns gott om gelatin i kosten, kan kroppens behov av protein från kött källor minskas med så mycket som femtio procent! Ben buljong är också en utmärkt källa till viktiga mineraler och kan stärka immunförsvaret! Ben buljong är också laddad med glycin, vilket underlättar matsmältningen genom att hjälpa till att reglera syntesen av gallsalter och sekretion av magsyra.

5. Så här gör man ben buljong

Det här behövs:
Äppelcidervinäger – Hjälper till att dra mineraler ur benen mer noggrant.
Koka under en lång tid – Detta är nödvändigt för att få full näring ur benen. Det finns ingen magisk tid, men försök sjud det under 24 timmar i en Crock-pot. Du kan göra det på spisen också, men se till att du inte lämnar sjudande buljong utan uppsikt.

Du kan använda råa eller kokta ben men se till att inkludera ben med brosk. Du kan samla in och spara kokta ben från din egen mat i frysen men tänk på att skölja bort sås och kryddor som kan vara irriterande för din hunds matsmältningssystem. Råa kycklingvingar och kycklingben är ett bra val.

Täck benen med vatten och lite till.
Häll i vinägern (ca 3 msk till 3 liter).
Koka upp och sänk sedan värmen och låt sjuda i ungefär 1 dygn.
När buljongen är klar, sila bort benen (inte mata dem till din hund!). Om du använder ben med kött som du behöver rensar du dem för hand. När det har svalnat, tar du bort överflödigt fett från toppen av buljongen om du vill (det kan vara mindre än du förväntar dig). Resten är din buljong. Om buljongen är geléaktig när den har kallnat så har du gjort ett bra jobb med den!

Du kan frysa denna buljong i små behållare (även is kub brickor) för enkel dispensering. Eller så kan du förvara den i kylskåpet i ungefär fyra dagar.

Du kan lägga till näringsrika vegetabilier till din buljong medan det kokar. Prova kelp, nässlor, vitlök och/eller ”Italienska” örter (salvia, rosmarin, timjan, oregano, basilika, fänkål frö).

Ben buljong är inte näringsmässigt komplett på lång sikt för utfodring, men du kan använda den som en bas för en komplett måltid eller som ett komplement till din hunds vanliga kost.
Ben buljong är ett hälsosamt sätt att blöta torr mat, vätska upp din hund när han är sjuk, och du kan även dela den med din hund och vinna samma fördelar! Gör ben buljong en regelbunden del av din matlagnings repertoar i vinter.

Källa: Dogs Naturally Magazine, Margarat Nee.

Kommentarer inaktiverade.