Det här receptet är extra bra till hundar med njurproblem eller magproblem eller kanske att levervärdena är åt skogen, eller bukspottkörteln bråkar (ta bort kycklingskinnet och minska på oljan i så fall).
3 dl okokt ris
1 hel kyckling
1 påse blandade grönsaker eller 1 kg morötter
1. Koka 3 dl ris enligt anvisning på förpackningen (vilken sort som helst)
2. Koka hel kyckling tills köttet faller av benen (vatten och 1 tsk salt om inget salt i riset, 1 msk äppelcidervinäger hjälper till att dra mineraler ur benen) låt svalna i spadet. Spar spadet.
3. Koka 1 påse frysta grönsaker i pyttelite vatten (min favorit är Coop´s Broccoli, blomkål och morötter), annars välj helst morötter f.a. till magproblemshundarna.
4. Mixa grönsakerna i sin kastrull med kokvattnet.
5. Rensa kycklingen från ben och släng dom. Behåll skinn, brosk och kött (inget skinn till bukspottkörtelhundarna).
6. Blanda riset, grönsaksmixet, kycklingen och 1 dl rapsolja med D-vitamin (Zetha) i en stor bytta. Ev tillsätt kycklingens kokvatten om det blir stabbigt. Kycklingvattnet innehåller massor med näringsämnen och kan frysas om det blir för blöt mat, men den kan vara lite väl fet för de känsliga hundarna, låt då buljongen svalna och ta bort fettlocket som bildas. Annars är det bra för hundar med njurproblem att kissa ordentligt. Maten håller sig i kylen i 1 vecka. Frys annars in.
Som läkekur under 4 veckor duger den här maten bra men vill man fortsätta så bör den berikas med fibrer och vitaminer.
-Jästtabletter ger extra B-vitamin.
-Rå äggula innehåller alla näringsämnen och kan ges då och då om hunden gillar det.
-Hundapotekets Kalk bör tillsättas f.a. till valpar och unghundar.
Ge 2-5% kroppsvikt i mat per dag eller så mycket att din hund håller ett lagom hull.
Lycka till!