Läkande kycklinggryta

Det här receptet är extra bra till hundar med njurproblem eller magproblem eller kanske att levervärdena är åt skogen, eller bukspottkörteln bråkar (ta bort kycklingskinnet och avfetta buljongen genom att låta den svalna och ta sedan bort fettlocket som bildas). Det här receptet ger ca 3 kg färdig hundmat. Maten innehåller ca 5,4% fett (utan kycklingskinn), 12,5% protein och 72% vatten.

3 dl okokt ris
1 hel kyckling
1 påse blandade grönsaker eller 1 kg morötter
1 dl Rapsolja med tillsatt D-vitamin

1. Koka 3 dl ris enligt anvisning på förpackningen (vilken sort som helst)
2. Koka hel kyckling tills köttet faller av benen (vatten och 1 tsk vanligt bordssalt om inget salt i riset, 1 msk äppelcidervinäger hjälper till att dra mineraler ur benen) låt svalna i spadet. Spar spadet.
3. Koka 1 påse frysta grönsaker i lite vatten precis så det täcker grönsakena (min favorit är Coop´s Broccoli, blomkål och morötter), annars välj helst morötter f.a. till magproblemshundarna.
4. Mixa grönsakerna i sin kastrull med kokvattnet.
5. Rensa kycklingen från ben och släng dom. Behåll skinn, brosk och kött (inget skinn till bukspottkörtelhundarna).
6. Blanda riset, grönsaksmixet, kycklingen och 1 dl rapsolja med D-vitamin (Zetha) i en stor bytta. Ev tillsätt kycklingens kokvatten om det blir stabbigt. Kycklingvattnet innehåller massor med näringsämnen och kan frysas om det blir för blöt mat, men den kan vara lite väl fet för de känsliga hundarna, låt då buljongen svalna och ta bort fettlocket som bildas. Annars är det bra för hundar med njurproblem att kissa ordentligt. Maten håller sig i kylen i 1 vecka. Frys annars in.

Som läkekur under 4 veckor duger den här maten bra men vill man fortsätta så bör den berikas med mer vitaminer och mineraler samt lägga till mer kyckling.

-Rå äggula innehåller alla näringsämnen och kan ges på maten varje dag. Lagom är 1 äggula per dag för en hund på 10 kg.
-Hundapotekets Kalk och mineraler. Se dosering på förpackningen. Kan strös på maten eller blandas ner i den färdiga matblandningen efter den har svalnat.

Ge 2-5% av hundens kroppsvikt i mat per dag eller så mycket att din hund håller ett lagom hull.
Lycka till!

Kommentarer inaktiverade.